ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/04/2016 11:15 EEST | Updated 22/04/2016 11:37 EEST

Πρόεδρος Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων στην HuffPost Greece: Δεχόμαστε ιδεοληπτική επίθεση από το υπουργείο Παιδείας

eurokinissi

Για «ιδεοληπτική επίθεση» που δέχονται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων κάνει λόγο ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης σε δηλώσεις του στην HuffPost Greece.

Αφορμή στάθηκε η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, να επαναφέρει στα ιδιωτικά σχολεία μία κατάσταση η οποία ίσχυε μέχρι και το 2000 και είχε να κάνει με τις εξετάσεις της Γ' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου. Σύμφωνα με αυτή, οι απολυτήριες εξετάσεις αυτών των δύο αυτών τάξεων θα διεξάγονται από καθηγητές του Δημοσίου , οι οποίοι θα βάζουν τα θέματα και θα βάζουν τα γραπτά.

«Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία ίσχυε μέχρι και το 2000. Εκπαιδευτικοί του Δημοσίου έκαναν τις εξετάσεις στην Γ΄ Γυμνασίου και την Γ΄ Λυκείου ιδιωτικών σχολείων ούτως ώστε να είναι αδιάβλητες. Λες και στο δημόσιο όλα είναι αδιάβλητα» τονίζει στην HuffPost Greece ο κ. Κυραϊλίδης και συμπληρώνει:

«Εγώ δεν θα είχα πρόβλημα εάν μπορούσαμε και εμείς να πάμε να διεξάγουμε τις εξετάσεις των δημοσίων σχολείων. Η πρόθεση αυτή του υπουργείου μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω. Δεν μπορείς να συγκρίνεις με το τι γινόταν στην Ελλάδα το 1970».

Η διαδικασία αυτή που προκρίνει το υπουργείο Παιδείας, βασίζονται στο εξής σκεπτικό. Ότι δηλαδή το απολυτήριο Γυμνασίου και το απολυτήριο Λυκείου θα πρέπει να έχουν αντιστοίχηση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων και επομένως να ελέγχονται από το Δημόσιο.

Ωστόσο, δεν είναι και η μοναδική κίνηση που έχει προκαλέσει τη μήνιν των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας πριν από λίγες ημέρες να απαγορεύσει στα ιδιωτικά σχολεία τις απογευματινές δραστηριότητες.

«Πριν από 10 μέρες είχαμε άλλη πρόθεση από το υπουργείο Παιδείας, η οποία απαγόρευε τις απογευματινές δραστηριότητες στα ιδιωτικά σχολεία. Στο νομοσχέδιο για την έρευνα που συζητάται στη Βουλή υπήρχε μία τροπολογία που απαγόρευε ουσιαστικά τις απογευματινές δραστηριότητες», σημειώνει ο κ. Κυραϊλίδης.

Η τροπολογία τελικά αποσύρθηκε, ωστόσο ο κ. Κυραϊλίδης κάνει λόγο για δεύτερο χτύπημα από την πλευρά του υπουργείου.

«Το πρώτο χτύπημα ήταν με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που δεν πέρασε τελικά. Το δεύτερο ήταν η τροπολογία που απεσύρθη και τώρα έχουμε και τις επιτροπές», υπογραμμίζει στην HuffPost Greece και συμπληρώνει:

«Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ιδεοληπτική. Προεκλογικά μας είχαν χαρακτηρίσει ως χώρο παθογένειας που πρέπει να εξαλειφθεί».