Αβραμόπουλος: Στόχος η μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία μέχρι τα μέσα Μαΐου

Αβραμόπουλος: Στόχος η μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία μέχρι τα μέσα Μαΐου
sooc

O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ολλανδό Υπουργό Μετανάστευσης κ. Klaas Dijkhoff, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλα τα μέτωπα της μεταναστευτικής κρίσης: επιτόπου στην Ελλάδα και στην Ιταλία, σε συνεργασία με την Τουρκία, καθώς και για την μακροπρόθεσμη προοπτική και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της.

Η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα που έχουμε επικεντρωθεί. Η τρέχουσα κρίση έχει αποκαλύψει τις διαρθρωτικές αδυναμίες του συστήματος μας. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι πίσω από τις ιδέες μας για τη μεταρρύθμιση.

Πρώτον, πρέπει να εξασφαλιστεί σε επίπεδο ΕΕ ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, το οποίο θα ανακουφίζει την άδικη πίεση που επωμίζεται σήμερα ένας περιορισμένος αριθμός κρατών.

Δεύτερον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ισότιμα σε όλη την ΕΕ και να προληφθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις.

Τέλος, και πολύ σημαντικό, πρέπει να προωθήσουμε τις νόμιμες και ασφαλείς οδούς στην Ευρώπη - είτε πρόκειται για προστασία είτε για συνεισφορά οικονομική.

Και φυσικά, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τις πολιτικές ένταξης.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος της συνολικής προσέγγισης που εφαρμόζει η Επιτροπή εδώ και σχεδόν 1 χρόνο. Και ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν φτιάχνουμε μια "Ευρώπη-φρούριο".

Θα υπάρχουν μετανάστες που θα συνεχίσουν να χτυπούν την πόρτα μας για να αναζητήσουν καταφύγιο. Πρέπει λοιπόν να οργανωθούμε, για να διαχειριστούμε τις ροές με αποτελεσματικό τρόπο που θα είναι δίκαιος για τους πολίτες μας και τις κοινωνίες που τους υποδέχονται, όπως επίσης και για τους υπηκόους τρίτων χωρών και τις χώρες από όπου προέρχονται. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αναμόρφωση του συστήματος βασιζόμενη σε μια δίκαιη και βιώσιμη κατανομή των αιτήσεων ασύλου.

Ενημέρωσα τους Υπουργούς σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με βάση την έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες. Η εφαρμογή ξεκίνησε αμέσως μετά τις 20 Μαρτίου και έχουμε δει τα πρώτα αποτελέσματα. θέλω όμως να τονίσω ότι είμαστε στην αρχή και ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.

Ο αριθμός των αφίξεων δια θαλάσσης έχει μειωθεί, οι πρώτες επιστροφές στην Τουρκία έγιναν, καθώς και οι πρώτες επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος 1:1.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, την Τουρκία, τον EASO και τον Frontex επιτόπου για να τεθούν σε εφαρμογή όλες οι νομικές, πρακτικές, υλικοτεχνικές και οικονομικές ρυθμίσεις. Από την πλευρά της Επιτροπής, διαβεβαίωσα τους Υπουργούς ότι παραμένουμε σε εγρήγορση και εποπτεύουμε ώστε όλη η διαδικασία να γίνεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Ειδικότερα, η προσοχή μας επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ελλάδα και σκεφτόμαστε τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ανθρώπων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την μετεγκατάσταση – και το υπενθύμισα σήμερα στους υπουργούς.

Οι αριθμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία πρέπει να υποστηριχθούν. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.200 άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία και την Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, αν δεν μετεγκατασταθούν όσοι έχουν το δικαίωμα για μετεγκατάσταση - και επιτρέψτε μου να σας πω ότι περισσότερο από το 70% είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση!

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, στην Ιταλία είχαμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Μέχρι τα μέσα Απριλίου, σχεδόν 25.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία.Ως εκ τούτου, η μετεγκατάσταση είναι απαραίτητη.

Η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να μετεγκαταστήσει 20.000 μέχρι τα μέσα Μαΐου, τόσο για την Ιταλία, όσο και την

Ελλάδα, και πιστεύω ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να το εφαρμόσουν, αν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Υπογράμμισα στους Υπουργούς ότι είναι σημαντικό για τις χώρες της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία στο πλαίσιο στο πλαίσιο του προγράμματος 1:1. Οι παράνομες διαδρομές μπορούν να τελειώσουν μόνο εάν προσφέρουμε μια νόμιμη εναλλακτική λύση.

Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι σήμερα έγινε ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. Τα Κράτη Μέλη κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, και το χαιρετίζω θερμά. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει το επόμενο βήμα.

Αν διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό, έχω εμπιστοσύνη ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τη νομοθετική διαδικασία τον Ιούνιο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία καθυστέρηση».

Δείτε το βίντεο:

Δημοφιλή