ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/04/2016 07:31 EEST | Updated 23/04/2016 07:31 EEST

Τρόμος στις τάξεις των ελεγκτών: Νέα επίθεση κουκουλοφόρων, βραδινές «επισκέψεις» σε σπίτια, στη δημοσιότητα ονόματα, διευθύνσεις

Eurokinissi

Νέα επίθεση κουκουλοφόρων σε σταθμό του ΗΣΑΠ σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μόλις λίγα 24ωρα μετά τις απειλητικές «επισκέψεις» σε σπίτια ελεγκτών του Μετρό και του ΗΣΑΠ στην Αθήνα.

Περίπου 10 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους εισέβαλαν στις 23.10 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα με ρόπαλα στα χέρια.

Έσπασαν πέντε εκδοτικά μηχανήματα εισιτηρίων και πέντε ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, κατέστρεψαν δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο γραφείο των ελεγκτών, έσπασαν τζαμαρίες και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στη συνέχεια, διέφυγαν χωρίς να γίνουν προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι παρά την αυξημένη αστυνομική παρουσία στους σταθμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ οι «ακτιβιστές» κατάφεραν και πάλι να αιφνιδιάσουν την Αστυνομία και να πραγματοποιήσουν την πέμπτη κατά σειρά καταδρομική ενέργεια με στόχο σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Στη δημοσιότητα ονόματα ελεγκτών

Νέα ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου δίνει στη δημοσιότητα όχι μόνο τα ονόματα ελεγκτών του Μετρό αλλά και τις διευθύνσεις των σπιτιών τους.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας διαπιστώνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια, καθώς μετά τις πρόσφατες «επισκέψεις» αγνώστων σε σπίτια ελεγκτών στην Αθήνα, στους τοίχους των οποίων βάφτηκαν απειλητικά συνθήματα, το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε μία νέα ανάρτηση να προκαλέσει φόβο στις τάξεις των ελεγκτών.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα τεσσάρων υπαλλήλων και οι ακριβείς διευθύνσεις τους. Το κείμενο που συνοδεύει τα στοιχεία τους γράφει:

«Αφού λοιπόν δεν μας κάνουν τη χάρη να βγούν για έλεγχο το τελευταίο διάστημα επειδή λέει φοβούνται και θέλουν για να βγουν παγανιά συνοδεία αστυνομικών, σκεφτήκαμε κάτι διαφορετικό. Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε μερικούς από αυτές και αυτούς στα σπίτια τους, διακοσμώντας τα εξωτερικά ώστε να καταδειχθεί και να γίνει γνωστό το “λειτούργημά” τους στη γειτονιά όπου κατοικούν. Έτσι εκτός από τις φάπες, το γιουχάρισμα και την παρεμπόδισή τους, έχουν και μια μικρή επιστροφή από την διαπόμπευση που χαρίζουν καθημερινά σε τόσο κόσμο».

«Επισκέψεις σε σπίτια»

Κλιμάκωση της στοχοποίησής ελεγκτών του Μετρό «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. από ακραίες «ακτιβιστικές» ομάδες που τάσσονται κατά των ελέγχων εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μετά τις καταδρομικές ενέργειες σε σταθμούς του Μετρό με στόχο ελεγκτές, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους έφτασαν στο σημείο να εμφανιστούν τις τελευταίες δέκα ημέρες στα σπίτια τριών ελεγκτών και να βάψουν τους τοίχους με τα ονόματά τους. Τα σπίτια-στόχοι τα οποία… επισκέφτηκαν οι «ακτιβιστές» ανήκουν σε ελεγκτές, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονταν σε λίστα με 119 ελεγκτές του Μετρό που είχε δημοσιευτεί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου στις 19 Μαρτίου 2016.

Τα νέα περιστατικά στοχοποίησης έχουν προκαλέσει φόβο με τα θύματα να ζητούν από την Αστυνομία την προστασία τους και να ανησυχούν για σοβαρότερες επιθέσεις εναντίον τους στο μέλλον. Στις 16 Απριλίου 2016 άγνωστοι έγραψαν σε τοίχο πολυκατοικίας στου Ζωγράφου το σύνθημα: «… (αναφέρεται όνομα γυναίκας ελεγκτή) ρουφ… ελεγκτής μένει εδώ. Έξω από τη γειτονιά». Στην πολυκατοικία ζει μία 43χρονη υπάλληλος της ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες), η οποία ενημέρωσε έντρομη τις Αρχές.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή ήταν η τρίτη περίπτωση ανάλογης επίθεσης με στόχο υπαλλήλους της ΣΤΑ.ΣΥ.. Οι προηγούμενες δύο είχαν καταγραφεί στις 11 και 13 Απριλίου 2016 στα σπίτια δύο άλλων γυναικών υπαλλήλων.

Τα ονόματα και των τριών συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα με τα στοιχεία 119 ελεγκτών που είχαν αναρτηθεί σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου στις 19 Μαρτίου 2016. Και στις τρεις περιπτώσεις συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εξερεύνησαν και φωτογράφισαν τα σημεία των επιθέσεων, ενώ στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναζήτησαν υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων, προκειμένου να εντοπίσουν κινήσεις των δραστών.

Στο κείμενο ανάληψης ευθύνης της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε στις 12 Μαρτίου 2016, στο μετρό Μοναστηρακίου, που συνοδευόταν από τη λίστα των ονομάτων των ελεγκτών αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Αν γνωρίζεις κάποιον στη γειτονιά σου, στην πολυκατοικία σου, συμπεριφέρσου του ανάλογα». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι, καθώς διαπιστώνουν πως αυτές οι προτροπές βρήκαν απήχηση και εκδηλώθηκαν με απειλητικές καταδρομικές επιθέσεις στα σπίτια υπαλλήλων.

Μετά από τις επιθέσεις στους σταθμούς μετρό και ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ενίσχυσαν τη φύλαξή των σταθμών με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Κρατικής Ασφάλειας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).