LIFE
23/04/2016 04:19 EEST | Updated 23/04/2016 08:02 EEST

Icaria Pure: Το μυστικό της μακροζωίας κλεισμένο σε βαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα του νησιού

video

Η Ικαρία είναι γνωστή για τους χαλαρούς ρυθμούς της και τη μακροζωία των ανθρώπων που ζουν εκεί. Η φήμη της ως νησί που προάγει την καλή ζωή, χωρίς άγχος και στρες, έχει κάνει το γύρο του κόσμου, μέσα από άρθρα, ντοκιμαντέρ και αφιερώματα στον διεθνή τύπο. Η Έρση Ξενάκη, μπορεί να επισκέφτηκε και να έζησε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά η αγάπη της για την Ικαρία, το νησί καταγωγής του πατέρα της, την οδήγησε να επιστρέψει εκεί και να δημιουργήσει τα Icaria Pure, μία σειρά από παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία και εξάγει.

Πώς πρόεκυψε η ιδέα του Icaria Pure;

Η ιδέα προέκυψε όταν αποφάσισα πως ήθελα να συνδυάσω την αγάπη μου για φαγητό με την αγάπη μου για την Ικαρία.

Γεννηθήκατε στο Βερολίνο, μεγαλώσατε στην Αθήνα και σπουδάσατε στο Λονδίνο. Τι σας τράβηξε στην Ικαρία;

Είναι, μάλλον, συναισθηματικοί οι λόγοι. Είναι το μέρος καταγωγής του πατέρα μου και σχεδόν όλα τα καλοκαίρια από μικρή τα έχω περάσει εκεί. Την αγαπώ πολύ την Ικαρία. Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχει και μία αντικειμενικά διαφορετική πραγματικότητα εκεί, πολύ ιδιαίτερη, η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής του νησιού και των Ικαριωτών, την οποία βρήκα πως έχει ενδιαφέρον να την «μεταφέρω» προς τα έξω με αφορμή τη σειρά των προϊόντων μας, τα Icaria Pure.

icaria pure

Το CNN αφιέρωσε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας. Τι διαφορετικό κάνουν οι κάτοικοι της Ικαρίας, λοιπόν;

Η μακροζωία δεν είναι ο στόχος των Ικαριωτών, είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής τους. Ζουν μία πολύ πιο χαλαρή ζωή, σε σχέση με τις αγωνίες και τα άγχη που βιώνει ο μέσος δυστικός άνθρωπος, χωρίς να αγωνιούν για το πόσα χρόνια θα ζήσουν. Αυτό, νομίζω, είναι το διαφορετικό που κάνουν οι κάτοικοι της Ικαρίας από τον υπόλοιπο κόσμο. Αρχικά, ζουν την κάθε τους μέρα και δεν την προσπερνάνε. Δεν μπορώ να πω αν αυτό γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα, πάντως συμβαίνει. Έχουν έντονη κοινωνική ζωή, όπου συνυπάρχουν όλες οι ηλικιακές ομάδες και συμμετέχουν στα πάντα, δεν είναι καχύποπτοι, έχουν χιούμορ και είναι από την φύση τους καλοπροαίρετοι. Επίσης, η δομή της τοπικής κοινωνίας του νησιού είναι διαφορετική. Είναι μία κοινωνία ανοιχτή, ανεκτική, αταξική σε μεγάλο βαθμό και βαθιά αλληλέγγυα. Συμμετέχουν στις λύπες και στις χαρές συλλογικά από γνήσιο ενδιαφέρον. Προσωπικά, όλα αυτά τα στοιχεία με συγκινούν και με κάνουν περήφανη που έχω καταγωγή από εκεί.

Τι διαφορετικά προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στο Icaria Pure;

'Εχουμε εξαιρετικό μέλι ερείκης ή αναματόμελο, όπως το λένε στην Ικαρία. Επίσης, άγριους βολβούς τουρσί που τους θεωρώ καταπληκτικού, μαρμελάδες και chutneys, βότανα κ.α. Νομίζω ότι το διαφορετικό σε εμάς έχει περισσότερο να κάνει με τον τρόπο παραγωγής. Όλα τα προϊόντα μας παρασκευάζονται στην Ικαρία με τον παλιό, σπιτικό, παραδοσιακό τρόπο με ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα. Δεν περιέχουν κανένα συντηρητικό, χρώμα ή άλλα πρόσθετα χημικά συστατικά. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε είναι τοπικής και περιορισμένης παραγωγής και συλλέγονται στην εποχή τους, δηλαδή την κατάλληλη στιγμή για να διατηρήσουν την γεύση κ τις θρεπτικές τους αξίες.

icaria pure

Η έδρα σας είναι στην Ικαρία. Πόσο έχει βοηθήσει το Icaria Pure στην ανάδειξη μικρών παραγωγών και συνεταιρισμών του νησιού;

Φαντάζομαι έχει βοηθήσει σε κάποιο βαθμό. Γενικά, υπάρχει η τάση ο κόσμος να στρέφεται σε μικρούς παραγωγούς. Τους ενδιαφέρει να βρουν πράγματα και προϊόντα που δεν προέρχονται από μία μαζική και πιο απρόσωπη αντιμετώπιση, αλλά από μικρότερες παραγωγικές μονάδες που γνωρίζουν τα πρόσωπα ή την ιστορία πίσω από αυτά.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε όταν αποφασίσατε να φτιάξετε το Icaria Pure;

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν περισσότερο διαδικαστικής φύσεως. Δεν είχα επιχειρηματικό παρελθόν και έπρεπε να αρχίσω κάτι από την αρχή χωρίς να γνωρίζω αρκετά πράγματα σχετικά με το επιχειρεί. Αυτό, όμως, το έκανε να έχει και δημιουργικό ενδιαφέρον ακριβώς γιατί ξεκινούσα κάτι από το μηδέν. Επίσης, πρέπει να σας πω πως όταν πρωτοξεκίνησα να δουλεύω την ιδέα της Icaria Pure, απευθύνθηκα σε ανθρώπους στο νησί που δεν τους ήξερα καθόλου και οι οποίοι με βοήθησαν και με υποστήριξαν πολύ χωρίς να έχουν κανένα προσωπικό όφελος. Αυτό, που δεν είναι το προφανές, ούτε το σύνηθες, το έκανε όλο πιο εύκολο και τους οφείλω μέρος της όποιος επιτυχίας μας.

Εξάγετε και εκτός συνόρων; Σε ποιες χώρες είναι περισσότερο δημοφιλή τα ελληνικά προϊόντα;

Εξάγουμε στο Λουξεμβούργο, στην Γαλλία, στην Γερμανία και στην Σινγκαπούρη. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Αμερική και την Αυστραλία, όπως και από την Ιαπωνία και την Κίνα για τα προϊόντα μας. Είναι στα σχέδιά μας να καταφέρουμε να μπούμε και σε αυτές τις αγορές. Προσπαθούμε να κάνουμε αργά και σταθερά βήματα.