ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2016 13:27 EEST | Updated 25/04/2016 13:27 EEST

Ριζοσπαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία με στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday, March 8, 2004 file photo, an industrial plant strips natural gas from freshly pumped crude oil is seen at Saudi Aramco's Shaybah oil field at Shaybah in Saudi Arabia's Rub al-Khali desert. King Salman announced the approval for the

Ένα μακροπρόθεσμο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο ενέκρινε σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, το πολυετές σχέδιο, με τίτλο «Saudi Vision 2030», εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και τον βασιλιά Σαλμάν. Την ευθύνη της επίβλεψης και της εφαρμογής του σχεδίου θα έχει το οικονομικό συμβούλιο της κυβέρνησης. Σαουδάραβες αξιωματούχοι πρόκειται να παρουσιάσουν ένα γενικό προσχέδιο των πιο εκτεταμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων εδώ και δεκαετίες.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει προβληματισμούς στη Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο. Ο βασιλιάς Σαλμάν ανέθεσε στον 30χρονο γιο του, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου, να ηγηθεί της κίνησης αυτής, με σκοπό ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομία του βασιλείου.

«Μέχρι το 2020, θα είμαστε σε θέση να ζήσουμε χωρίς πετρέλαιο» δήλωσε στο Al Arabiya ο πρίγκιπας, προσθέτοντας ότι στις δαπάνες της κυβέρνησης θα υπάρξει περισσότερο αναδιάρθρωση παρά μείωση. Ακόμη, τόνισε ότι το βασίλειο επιθυμεί να αλλάξει την υπερσυντηρητική εικόνα του, κάνοντας άνοιγμα στον τουρισμό «κάθε εθνικότητας, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις αξίες του». Σημειώνεται πως σήμερα η Σαουδική Αραβία παρέχει τουριστικές βίζες μόνο για θρησκευτικού/ προσκυνηματικού χαρακτήρα επισκέψεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο πρίγκιπας είπε πως το Ριάντ θα αυξήσει το ύψος του κεφαλαίου δημοσίων επενδύσεων στα 2 τρισ. δολάρια από τα 160 δισ. όπου βρίσκεται τώρα, και ότι θα πωλήσει μέχρι 5% των μετοχών της κρατικής πετρελαϊκής Aramco.

«Έχουμε αποκτήσει εξάρτηση από το πετρέλαιο στη Σαουδική Αραβία» είπε χαρακτηριστικά.