ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/04/2016 14:34 EEST | Updated 26/04/2016 15:02 EEST

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Eurokinissi

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις που εισάγονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών.

Η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ορίστηκε για την Πέμπτη του Πάσχα.

Κατρούγκαλος: Είμαι ταξικός αποστάτης

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι το 90% των ασφαλισμένων κερδίζει από αυτή τη μεταρρύθμιση, ενώ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, δήλωσε «ταξικός αποστάτης», αφού, όπως ισχυρίστηκε δεν υπερασπίζεται τον κλάδο από τον οποίο κι ο ίδιος προέρχεται.

«Δεν υπερασπίζομαι τον κλάδο μου κι αυτούς που βγάζουν πάνω από 50.000. Οι αγρότες κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταξικά διαστρωματωμένοι. Τα συμφέροντα των δικηγόρων δεν είναι ενιαία. Είναι άλλο αυτός με το μπλοκάκι που είναι σκλάβος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων κι άλλο το συμφέρον του μεγαλοδικηγόρου που στην ουσία είναι μεγαλοεπιχειρηματίας», σημείωσε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος, δεσμεύτηκε για την κατάθεση των αναλογιστικών μελετών μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των Επιτροπών στις 5 Απριλίου, ενώ επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους ότι από την τετραετία 2010 – 2014 με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων αύξησαν το δημόσιο χρέος κατά 405%.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)