ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2016 11:52 EEST | Updated 29/04/2016 11:52 EEST

Νόμιμος ο γάμος των ομοφυλοφίλων και στην Κολομβία - Εορτασμοί στους δρόμους

ASSOCIATED PRESS
Activists sing as they wait outside a local court where Carlos Hernando and Gonzalo Ruiz were the first same-sex couple in Colombia to be joined in a civil union, in Bogota, Colombia, Wednesday, July 24, 2013. (AP Photo/Fernando Vergara)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας νομιμοποίησε την Πέμπτη των γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για την τέταρτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αναγνωρίζει την ισότητα των ομοφυλοφίλων στον γάμο.

Τα ομόφυλα ζευγάρια είχαν ήδη το δικαίωμα να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης, όμως πλέον μπορούν να συνάψουν γάμο, όπως ακριβώς και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ομάδες ακτιβιστών βγήκαν χθες, Πέμπτη, στους δρόμους για να γιορτάσουν την συγκεκριμένη απόφαση, φωνάζοντας: «Ναι, κύριε! Θα παντρευτώ γιατί εδώ στην Κολομβία ο νόμος μου το επιτρέπει».

Την ίδια στιγμή, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωσαν δυσαρεστημένοι με αυτή την απόφαση. «Σήμερα, ο γάμος δεν είναι πια γάμος και η οικογένειας δεν είναι πια οικογένεια», δήλωσε ο συντηρητικός Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Αλεχάντρο Ορντόνεζ. Υπολογίζεται ότι το 90% των Κολομβιανών είναι Καθολικοί.

Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν προχωρήσει στην νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλοφίλων είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη. Στο Μεξικό, η ισότητα στον γάμο είναι κατοχυρωμένη στην πόλη του Μεξικό και σε συγκεκριμένες μόνο περιφέρειες.