Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Eurogroup - Ζητούμενο να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει παράλληλα η συζήτηση για το χρέος

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Eurogroup - Ζητούμενο να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει παράλληλα η συζήτηση για το χρέος
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos is seen through a camera viewfinder during a news conference at the ministry in Athens, Greece, January 18, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos is seen through a camera viewfinder during a news conference at the ministry in Athens, Greece, January 18, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αυτή είναι η στάση την οποία κρατά η κυβέρνηση έπειτα από την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή τελικά της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Μαΐου. Αυτό που περιμένει η Αθήνα είναι όταν η αξιολόγηση κλείσει, η συζήτηση για το χρέος να ανοίξει.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του τη Μεγάλη Πέμπτη έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας: «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση», ενώ προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου. Και στα δύο τηλεφωνήματα συζητήθηκε η πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Όπως παρατηρήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Τουσκ κατεγράφη μεγάλη κινητικότητα στις Βρυξέλλες αλλά και το Παρίσι. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε επικοινωνίες με το Βερολίνο να αντιδρά αρνητικά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Κορυφής και τη Γαλλία να είναι ανοιχτή εάν η συνεδρίαση του Eurogroup άκαρπη. Η στάση της Γαλλίας φαίνεται πως σήμανε συναγερμό με τον πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ να μεταβαίνει στο Παρίσι και να συναντάται με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αξιολόγηση και περιεχόμενο μίας συμφωνίας βρέθηκαν στο επίκεντρο καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, φαίνεται να επιτάχυναν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Μαΐου, να υπάρξει εξαμερής συνάντηση με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνεται το αίτημα Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής των 19 την οποία υποστήριξε στο παρασκήνιο η Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και φαίνεται να αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

Τέλος αξίζει σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έλαβε επίσης πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 20 Μαΐου και την αποδέχτηκε. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ.

Δημοφιλή