ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/05/2016 07:55 EEST

Moody's: Πιστωτικά αρνητική η καθυστέρηση της αξιολόγησης

Eurokinissi

Πιστωτικά αρνητικά (Credit Negative) χαρακτηρίζει την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο οίκος αξιολόγησης Moody's στην νέα του έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα 2 Μαίου.

Η έκθεση του Moody's κάνει λόγο για κρίση ρευστότητας και ενδεχόμενη πολιτική αβεβαιότητα, ενώ προειδοποιεί ότι οι συζητήσεις ίσως συνεχιστούν έως και τον Ιούλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης ρευστότητας. Αυτό με την σειρά του θα είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των συζητήσεων για ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η χώρα μας χρειάζεται συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Τα 5 δισ. θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για να πληρωθούν οφειλές προς ΔΝΤ και ΕΚΤ. Ακόμα, παρόλο που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 πλεόνασμα 251 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού συνεχίζουν να υποαποδίδουν κατά 0,6% έναντι των στόχων που έχουν τεθεί.

Τέλος, σύμφωνα με τους αναλυτές του Moody's, ίσως να αποδειχτεί δύσκολη η υπερψήφιση της νομοθεσίας με την οποία μεταρρυθμίζεται το σύστημα κοινωνικής προστασίας και επιβάλλεται αύξηση της φορολογίας. Οι αναλυτές κάνουν ακόμα λόγο για το ενδεχόμενο ενός νέους κύκλου εκλογών, με την ΝΔ «να ηγείται στις δημοσκοπήσεις».