ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/05/2016 17:17 EEST | Updated 04/05/2016 17:44 EEST

Morgan Stanley: Μείωση spreads-κατακόρυφη αύξηση της τιμής των τραπεζικών μετοχών, μπορεί να φέρει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Mike Segar / Reuters
The corporate logo of financial firm Morgan Stanley is pictured on the company's world headquarters in the Manhattan borough of New York City, January 20, 2015. Wall Street investment bank Morgan Stanley said it would pay a smaller portion of revenue in bonuses to its bankers and traders this year even in a better revenue environment. The bank reported a drop in fourth-quarter adjusted earnings, missing estimates, as it deferred fewer bonus payouts and unexpected market swings hit its division that trades bonds, currencies and commodities. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: BUSINESS LOGO)

Οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών μπορούν να αυξηθούν 90% από τα σημερινά τους επίπεδα και τα spreads (οι διαφορές απόδοσης) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς να μειωθούν, εάν η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία για την εκταμίευση νέων κεφαλαίων από το πρόγραμμα στήριξης και την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει σε σημερινή έκθεσή της η αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρεία Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Η Morgan Stanley αναβάθμισε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε overweight (δηλαδή, σε σύσταση για μεγαλύτερη αναλογικά συμμετοχή τους σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια), σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες αξιολογήσεις τους δεν αποτυπώνουν τη μείωση στα spreads των ομολόγων που θα ακολουθήσουν μία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της και αντανακλούν μία υπερβολικά απαισιόδοξη άποψη αναφορικά με τους στόχους για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για να καταστούν επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματός της, να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει η χρηματοπιστωτική εταιρεία. «Δεν θα είναι εύκολο και είναι πιθανόν να μην είναι καθόλου ομαλό», δήλωσαν αναλυτές της τράπεζες. Ωστόσο, θεωρούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)