ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 08:50 EEST | Updated 06/05/2016 08:50 EEST

Σε πορεία κατά του «μίσους κατά των αστυνομικών» κατεβαίνουν οι Γάλλοι αστυνομικοί

Μετά τις καταγγελίες περιστατικών αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο γαλλικό εργατικό δίκαιο, η γαλλική αστυνομία καλεί σε πορεία κατά του «μίσους εναντίον αστυνομικών» στις 18 Μαΐου.

Η Ένωση Γάλλων Αστυνομικών δηλώνει εξοργισμένη με τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στις αστυνομικές αρχές μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους δύο μήνες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση στο εργατικό δίκαιο. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «επιπόλαιη» την «φημολογία» περί αδίστακτων αστυνομικών που χτυπούν τυφλά το πλήθος.

Διαδηλωτές και ενώσεις εργαζομένων έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει τη γαλλική αστυνομία για εκτεταμένη χρήση βίας, ενώ, σύμφωνα με τον Guardian, γκραφίτι με συνθήματα κατά της αστυνομίας έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους του Παρισιού. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες Γάλλοι πολίτες είχαν δημιουργήσει μια ανθρώπινη αλυσίδα έξω από σχολείο όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν την αστυνομία από το να μπει μέσα στον χώρο. Οι πολίτες τότε φώναζαν: «Όλοι μισούν τους αστυνομικούς».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν κυκλοφορήσει αρκετές φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας, ενώ, την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι στις διαδηλώσεις για το εργατικό δίκαιο έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 300 αστυνομικοί. Δεν είναι γνωστό πόσοι πολίτες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, όμως η ανακοίνωση του Υπουργείου κάνει λόγο για 1.000 συλλήψεις.

Η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο ξεκίνησαν στη γαλλική Βουλή στις αρχές του μήνα, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να χαλαρώσουν την νομοθεσία, ώστε να διευκολυνθούν οι προσλήψεις αλλά και οι απολύσεις.