ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2016 05:28 EEST | Updated 06/05/2016 11:11 EEST

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Φορτ ΜακΜάρεϊ του Καναδά

Handout . / Reuters
A massive wildfire, which caused a mandatory evacuation, rages south of Fort McMurray near Anzac, Alberta, Canada May 4, 2016. . Chris Schwarz/Government of Alberta/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που μάχονται για να σώσουν το Φορτ ΜακΜάρεϊ από τις φλόγες «βομβάρδισαν» με νερό την πόλη την Πέμπτη για να κρατήσουν μακριά μια πυρκαγιά τόσο ισχυρή, που έχει προκαλέσει τον δικό της καιρό, όπως μετέδωσε το The Canadian Press.

«Δημιουργούσε τους δικούς της ισχυρούς ανέμους χθες, και σημειώνονταν ακόμα και αστραπές από τα σύννεφα καπνού που δημιούργησε» είπε ο Τσαντ Μόρισον της Δασικής Υπηρεσίας της Αλμπέρτα σε συνέντευξη Τύπου στο Έντμοντον.

Όπως πρόσθεσε, η φωτιά συνέχισε να επεκτείνεται την Πέμπτη, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι πριν, και η εξάπλωση λάμβανε χώρα με πιο αργό ρυθμό από ό,τι πριν, και σε δασικές εκτάσεις πέρα από την κατοικημένη περιοχή.

Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν τον συνολικό αριθμό των κτιρίων που έχουν καεί – ήδη βρίσκονται στα 1.600 – λέγοντας πως τα συνεργεία δεν είχαν τον χρόνο να το κάνουν.

Ο Μόρισον είπε ότι επιχειρούν 22 πυροσβεστικά αεροσκάφη και έρχονταν περισσότερα, περιλαμβανομένων τεσσάρων από το Κεμπέκ. «Αλλά πρέπει να σας ξεκαθαρίσω: Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτή τη φωτιά. Θα συνεχίσει να πιέζει εν μέσω αυτών των συνθηκών ξηρασίας, μέχρι να υπάρξει κάποια αξιόλογη βροχή».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις μπόρεσαν να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα την Πέμπτη, λόγω πτώσης των θερμοκρασιών, ωστόσο συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες κοντά στο Άνζακ, όπου η φωτιά πλησίαζε τα κτίρια.