Τσίπρας: Δεν έχετε εναλλακτική πρόταση κ. Μητσοτάκη. Η επόμενη μέρα που σχεδιάζουμε αφορά την ανάπτυξη με την ελάφρυνση χρέους

Τσίπρας: Δεν έχετε εναλλακτική πρόταση κ. Μητσοτάκη. Η επόμενη μέρα που σχεδιάζουμε αφορά την ανάπτυξη με την ελάφρυνση χρέους
eurokinissi

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, εξαπολύοντας επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να κοπούν συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό.

«Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη χρίζει μελέτης διότι αναδεικνύει περίτρανα το στρατηγικό αδιέξοδο που έχει πέσει η ΝΔ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι κινδυνεύει να κάνει την ΝΔ πρόταση διαμαρτυρίας και υποστήριξε πως επί δεκαετίες τα Ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν και ανέφερε το PSI, τα δομημένα ομόλογα κτλ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εναλλακτική του κ. Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό σύστημα λέγοντας ότι «αυτό που προτείνετε είναι περικοπές δαπανών, μειώσεις μισθών και συντάξεων».

Σε ότι αφορά το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ζητεί εκλογές προκειμένου να σώσει κάποιους φίλους εκδότες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Αμέσως μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία είχαμε την εντιμότητα να πούμε στον ελληνικό λαό αυτό καταφέραμε έλα να μας κρίνεις», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού με τον ίδιο όμως στόχο να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της να φύγουμε από την επιτροπεία που μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Η αγωνία σας είναι ότι εμείς δε θα μειώσουμε τις κύριες συντάξεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ανορθολογικό, κοινωνικά άδικο, δαιδαλώδες και πελατειακό, ενώ μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης ήταν αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι με προστατεύονται οι δανειολήπτες που είδαν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται κατά τη διάρκεια της κρίσης και υποστήριξε πως οι κοινωνικές ομάδες που προστατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Επίσης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τα μέτρα που είχαν ληφθεί επί των ημερών του κ. Σαμαρά.

«Το 2014 μόνο - τη χρονιά του success story και της θριαμβολογίας του κ. Σαμαρά - τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν ύψους 10 δις Ευρώ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Και τολμάνε κάποιοι σήμερα να καταστροφολογούν και να κινδυνολογούν. Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζούσατε εσείς όλα αυτά τα χρόνια;» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι το Ασφαλιστικό σύστημα χρειαζόταν μια βαθιά τομή και υποστήριξε πως το 92,5% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις τους.

«Υπήρχαν στα χέρια των δανειστών δεσμεύσεις της πολιτείας, από την κυβέρνηση Σαμαρα-Βενιζέλου. Αναλάβαμε καθήκοντά σε ναρκοθετημένο πεδίο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έφερε επίσης και συγκεκριμένα παραδείγματα που θα ισχύσουν με το νέο Ασφαλιστικό όπως για παράδειγμα οι μηχανικοί.

«Ένας νέος μηχανικός,ασφαλισμένος μετά το 1993,για 10 έτη ασφάλισης & εισόδημα 7.000 ευρώ πλήρωνε 576 ευρώ το μήνα. Σήμερα 232», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι αυτό της διαπραγμάτευσης και το άλλο είναι ένα σχέδιο που έχει μελετηθεί.

«Προτεραιότητα αυτού του σχεδίου είναι να περάσει η Ελλάδα σε μια φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ τάχθηκε κατά των απολύσεων στο Δημόσιο.

«Προτείνουμε τη θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια, σε όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας λέγοντας «αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια το Eurogroup θα συνεδριάσει με ημερήσια ατζέντα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και σημείωσε πως χρειάζεται τόλμη και γενναιότητα και από την πλευρά της Ευρώπης.

Δείτε το βίντεο:

Δημοφιλή