15 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε αμφιλεγόμενο γλυπτό που αναπαριστά τον Χίτλερ γονατιστό να προσεύχεται

15 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε αμφιλεγόμενο γλυπτό που αναπαριστά τον Χίτλερ γονατιστό να προσεύχεται

Στην τιμή ρεκόρ άνω των 15 εκατ. ευρώ πουλήθηκε έργο του ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan που αναπαριστά τον Αδόλφο Χίτλερ γονατιστό, και σε στάση που μοιάζει να προσεύχεται. Το δε έργο είχε εκτεθεί και σε χώρο του γκέτο της Βαρσοβίας.

Το έργο δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Christie στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας «Βound to Fail» με έργα μοντέρνας, μετα-πολεμικής και σύγχρονης Τέχνης. Βέβαια, όπως τονίζει και η Telegraph αν και τα έργα του Cattelan συνήθως δημοπρατούνται έναντι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει τα 7εκατ. ευρώ.

Στο γλυπτό του Cattelan, ο Χίτλερ μοιάζει σαν ένα μικρό αγόρι που στέκεται γονατιστό και προσεύχεται. Και όταν κάποιος το προσεγγίζει από την πίσω πλευρά μπορεί να ξεγελαστεί. Όταν όμως έρθει «πρόσωπο» με πρόσωπο με το έργο εντυπωσιάζεται από την ομοιότητα του προσώπου που έχει σμιλευθεί με τη βοήθεια κεριού και πολυεστέρα (ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ανθρώπινες τρίχες) με αυτό του Χίτλερ.

Ο καλλιτέχνης δημιούργησε αυτό το αρκετά αμφιλεγόμενο έργο το 2001 ενώ έχει εκτεθεί και στο μουσείο του Guggenheim τo 2011.

«Ο καλλιτέχνης αψήφισε τα ταμπού της αναπαράστασης με απεχθή, μοχθηρά χαρακτηριστικά και τον περιέβαλε με έναν μανδύα αθωότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Loic Gouzer, ο έφορος του Christie's.

Δημοφιλή