ΔΙΕΘΝΕΣ
09/05/2016 05:43 EEST | Updated 09/05/2016 06:06 EEST

Βρετανία: Ο Κάμερον προειδοποιεί πως το Brexit θα μπορούσε να απειλήσει την ειρήνη στην Ευρώπη

Prime Minister David Cameron meets with local councillors at Peterborough Conservative Club to congratulate them on their local election success, Britain, May 6, 2016. REUTERS/Rick Findler/Pool
POOL New / Reuters
Prime Minister David Cameron meets with local councillors at Peterborough Conservative Club to congratulate them on their local election success, Britain, May 6, 2016. REUTERS/Rick Findler/Pool

Η ειρήνη στην Ευρώπη θα μπορούσε να απειληθεί εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., θα προειδοποιήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με το BBC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετανιώσει που «γύρισε την πλάτη» στην Ευρώπη στο παρελθόν, θα πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος πρόκειται να επικαλεστεί ιστορικά δεδομένα για να υποστηρίξει τη θέση περί παραμονής στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι η μοίρα της Βρετανίας είναι αλληλένδετη με αυτήν της Ευρώπης. Ακόμη, ο Κάμερον θα υποστηρίξει πως η Ε.Ε., μαζί με τη Βρετανία, έχει βοηθήσει να συνεργαστούν χώρες που ήταν σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους για δεκαετίες, καθώς και ότι η ειρήνη και η σταθερότητα που έχει απολαύσει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεν είναι εγγυημένες, θέτοντας το ερώτημα εάν αξίζει τον κόπο αυτό το ρίσκο. Παράλληλα, θα επισημάνει ότι έχουν περάσει μόλις δύο δεκαετίες από τον πόλεμο στη Βοσνία, καθώς και ότι είναι πρόσφατες οι συγκρούσεις της Ρωσίας με τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το BBC, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, θα επιχειρηματολογήσει με πρόσημο «κοσμοπολιτισμού» σε ομιλία του αργότερα υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η υποστήριξη των Βρετανών για την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε ποσοστό 42%, ενώ η υποστήριξη για έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια ανέρχεται στο 40%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 13% δεν ξέρει πώς θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ 6% είναι οι αναποφάσιστοι.

Η εφημερίδα δεν ανέφερε πότε διεξήχθη το δημοψήφισμα, συγκρίσιμα στοιχεία ή το περιθώριο λάθους.