ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/05/2016 13:40 EEST | Updated 09/05/2016 13:41 EEST

Θρίλερ με ακέφαλο πτώμα: Το «Κανούν» (κώδικας αίματος), τα τατουάζ και η αλβανική μαφία

GREECE - AUGUST 04: Vikos gorge, Zagoria, Epirus, Greece. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DEA / ARCHIVIO J. LANGE via Getty Images
GREECE - AUGUST 04: Vikos gorge, Zagoria, Epirus, Greece. (Photo by DeAgostini/Getty Images)

Ακραία σενάρια για ένα φρικιαστικό έγκλημα, όπως είναι ο αποκεφαλισμός ενός ανθρώπου, εξετάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν τη δολοφονία 25χρονου Αλβανού στη θέση Ποταμιά της Γλυκής Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία.

Ο νεαρός βρέθηκε αποκεφαλισμένος μέσα στο στάβλο όπου εργαζόταν τους τελευταίους δύο μήνες. Ο 25χρονος είχε μεγαλώσει σε ένα πολύ δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον και έψαχνε απεγνωσμένα δουλειά στο χωριό της Θεσπρωτίας. Εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2016 στην περιοχή και τότε ένας 44χρονος κτηνοτρόφος αποφάσισε να τον πάρει στη δούλεψή του.

Ο ίδιος άνθρωπος είναι που τον βρήκε αποκεφαλισμένο το πρωί της Δευτέρας όταν πήγε στο στάβλο με τα ζώα του για να πιάσει δουλειά. Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση κάνουν λόγο για «έγκλημα αντεκδίκησης και υψηλού συμβολισμού». Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζουν είναι ακόμα και το «Κανούν», τον ισόβιο δηλαδή κώδικα τιμής και αίματος που ισχύει σε αρκετές περιοχές της Αλβανίας, όπου οι βεντέτες εξακολουθούν να σκορπούν θύματα. Έτσι, αναζητούν το κατά πόσο ο νεαρός είχε διαφορές με ομοεθνείς του εστιάζοντας τις έρευνες σε άτομα που έχουν ποινικό παρελθόν και ζουν στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι εντόπισαν πολλά τατουάζ στο κορμί του 25χρονου, ερευνούν το παρελθόν του και την πιθανή εμπλοκή του σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Ταυτόχρονα, έχουν ζητήσει στοιχεία από τις αλβανικές Αρχές και εξετάζουν την πιθανότητα το θύμα να είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διάφορα αδικήματα.

Η είδηση για τον αποκεφαλισμό που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία έγινε γνωστή στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας όταν ο 44χρονος κτηνοτρόφος πήγε στον στάβλο του, στο εσωτερικό του οποίου αντίκρισε νεκρό τον εργάτη του. Οι πρώτοι αστυνομικοί που έφθασαν εκεί αναζήτησαν το μέλος του σώματος στην ευρύτερη περιοχή χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Ο ιατροδικαστής που προέβη στη νεκροψία διαπίστωσε ότι ο αποκεφαλισμός προήλθε πιθανότατα με μαχαίρι και τον προσδιόρισε χρονικά από τις 20:00 έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ δεν εντόπισε στο ακέφαλο σώμα άλλα τραύματα από θλαστικά ή αιματηρά τραύματα που να προσδιορίζουν ενδεχόμενη πάλη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμούν πως ενδεχομένως ο δράστης αιφνιδίασε το θύμα του χτυπώντας το με κάποιο αντικείμενο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς δεν έχει εντοπιστεί το ανθρώπινο μέλος. Στη συνέχεια προέβη στον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό και την εξαφάνιση του κεφαλιού, ίσως ως «λάφυρο» ή ως… απόδειξη της πράξης του προς τους εντολείς της άγριας δολοφονίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το σενάριο το θύμα να είχε ρίξει ή αποκαλύψει τους «αρχηγούς» αλβανικής μαφίας, οι οποίοι σε μία εκδήλωση πυγμής και παραδειγματισμού των υπόλοιπων συνεργατών τους, έδωσαν την εντολή της άγριας δολοφονίας του.