ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2016 17:47 EEST | Updated 10/05/2016 17:47 EEST

Γκάφα του Κάμερον on camera: Μίλησε για «φανταστικά διεφθαρμένες χώρες» σε σύνοδο κατά της διαφθοράς

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, «πιάστηκε» on camera να λέει στη βασίλισσα Ελισάβετ πως υπάρχουν κάποιες «φανταστικά διεφθαρμένες χώρες» που πρόκειται να παραστούν στη σύνοδό του κατά της διαφθοράς.

Ο Κάμερον προέβη σε αυτά τα σχόλια ενώ μιλούσε στον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, τον Κρις Γκρέιλινγκ των Συντηρητικών και τη βασίλισσα κατά τη διάρκεια δεξίωσης για τα 90ά της γενέθλια στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Σε βίντεο το οποίο κατεγράφη από το ΙΤΝ, ο Κάμερον λέει στη βασίλισσα: «Έχουμε κάποιους ηγέτες από κάποιες φανταστικά διεφθαρμένες χώρες που έρχονται στη Βρετανία. Έχουμε τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν, πιθανώς τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο».

Η βασίλισσα δεν απαντά στον πρωθυπουργό, αλλά ο Γουέλμπι αντιδρά: «Αλλά αυτός ο συγκεκριμένος πρόεδρος δεν είναι διεφθαρμένος».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Κάμερον ήξερε ότι βιντεοσκοπείται. Ωστόσο, ο εκπρόσωπός του είπε ότι «οι κάμερες ήταν πολύ κοντά του. Υπάρχουν πολλές κάμερες στο δωμάτιο».

Ο Τζων Μπέρκοου, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, προβαίνει αργότερα σε χιουμοριστικό σχόλιο: «Έρχονται με δικά τους έξοδα;». «Όλα πρέπει να είναι ανοιχτά» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν κλειστές συνομιλίες. Όλα πρέπει να γίνουν μπροστά στον Τύπο. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον».

Ο Κάμερον υποδέχεται ηγέτες χωρών του κόσμο σε σύνοδο κατά της διαφθοράς στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.

To κείμενο δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση της Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά