ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2016 05:09 EEST | Updated 10/05/2016 05:10 EEST

Το Μουσείο του Νορθάμπτον πούλησε αιγυπτιακό κειμήλιο 4.500 ετών σε ιδιώτη - Αντιδράσεις σε Αίγυπτο και Βρετανία

LEON NEAL via Getty Images
Members of the public and gallery staff examine The Northampton Sekhemka, an Egyptian painted limestone statue of Sekhemka, Inspector of the Scribes, at Christie's auction house in central London on June 13, 2014. The statue is going to auction on July 10, 2014 with an expected reserve of 4-6 million GPD (5-7 million Euros, 7-10 million USD). AFP PHOTO / LEON NEAL (Photo credit should read LEON NEAL/AFP/Getty Images)

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την πώληση ενός αιγυπτιακού αγάλματος 4.500 ετών σε έναν ιδιώτη έναντι 16 εκατομμυρίων λιρών. Το άγαλμα αναπαριστά τον γραφέα Sekhemka με την γυναίκα του και φυλασσόταν στο Μουσείο του Νορθάμπτον στην Αγγλία.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα από όλο τον κόσμο, έτσι και με το άγαλμα του Sekhema, υπήρχαν αντιδράσεις για την φύλαξή του στο βρετανικό μουσείο, με την Αίγυπτο να συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά του. Παρόλα αυτά, το άγαλμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «αναντικατάστατο έργο τέχνης» από τους αρχαιολόγους πωλήθηκε έναντι 16 εκατομμυρίων λιρών σε έναν ιδιώτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή το Κατάρ.

Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Mamdouh al-Damaty, και ακτιβιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους με το γεγονός ότι το αρχαίο αυτό κειμήλιο δεν θα εκτίθεται πλέον στο κοινό. Ο κ. Damaty χαρακτήρισε μάλιστα την πώληση «ηθικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Στο παρελθόν, το άγαλμα απαγορευόταν να μετακινηθεί εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως η απαγόρευση αυτή άρθηκε πρόσφατα. Όπως μάλιστα δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής οργάνωσης «Save Sekhemka Action Group UK», με αυτό τον τρόπο χάθηκαν οι προσπάθειες που έκαναν επί σχεδόν τέσσερα χρόνια για να μην πωληθεί το άγαλμα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Βρετανικό Συμβούλιο Τεχνών θα σταματήσει να χρηματοδοτεί το Μουσείο και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό τουλάχιστον μέχρι το 2019, καθώς παραβίασε τους κανόνες περί φύλαξης αρχαιοτήτων.

Το άγαλμα είχε φέρει στη Βρετανία από την Αίγυπτο ο δεύτερος μαρκήσιος του Νόρθαμπτον το 1850 και το κρατούσε στην προσωπική του συλλογή. Περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα, η οικογένειά του το δώρισε στο Μουσείο της περιοχής, ώστε αυτό να εκτίθεται στο κοινό.