ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2016 13:19 EEST | Updated 10/05/2016 13:20 EEST

Πολιτική μάχη στη Γαλλία: Η κυβέρνηση παρακάμπτει το κοινοβούλιο στο ν/σ για την εργασιακή μεταρρύθμιση

ASSOCIATED PRESS
French President Francois Hollande pauses as he delivers a speech as he inaugurates the new organic food pavilion at the Rungis wholesale food market in Rungis, France, south of Paris, Monday, May 9, 2016. (Christophe Petit Tesson, Pool Photo via AP)

Να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να περάσει με διάταγμα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση, αποφεύγοντας έτσι μια «ανταρσία» εναντίον μιας από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την έναρξη της θητείας του.

Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έρχεται έπειτα από πολλές εβδομάδες κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα, υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο που επιδιώκει να καταστήσει ευκολότερες τις προσλήψεις αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο Ολάντ, που έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για μια δεύτερη προεδρική θητεία μόνο εάν καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας –σήμερα ξεπερνά το 10%– ελπίζει ότι η μεταρρύθμιση θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσλάβουν προσωπικό.

Ο πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο νωρίς σήμερα το απόγευμα προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο που θεωρείται η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του. Με την ευκαιρία αυτή, οι υπουργοί επικύρωσαν την προσφυγή σε ένα άρθρο του Συντάγματος, το 49-3, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο. Με βάση το άρθρο αυτό, εάν δεν υπερψηφιστεί κάποια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο θα υιοθετηθεί χωρίς περισσότερες διατυπώσεις.

Η δεξιά αντιπολίτευση, που μειοψηφεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφής και κάλεσε τους βουλευτές της αριστεράς που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να επιδείξουν «συνέπεια» και να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Πολλοί βουλευτές της αριστεράς είχαν αφήσει να εννοηθεί ή είχαν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο. Με βάση την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, έλειπαν περίπου 30 ψήφοι για να περάσει ο νόμος από το κοινοβούλιο.

Οι «αντάρτες» Σοσιαλιστές βουλευτές πιθανόν να είναι απρόθυμοι να συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ο επικεφαλής τους, ο Κριστιάν Πολ, είπε ότι θα συναντηθούν για να αποφασίσουν «συλλογικά» τη στάση που θα τηρήσουν. Το πρωί ο πρωθυπουργός Βαλς συναντήθηκε με 15 από αυτούς τους αντάρτες, χωρίς ωστόσο να τους πείσει να αλλάξουν στάση. Ο Βαλς «προφανώς δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό», υποστήριξε ο Κριστιάν Πολ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)