ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/05/2016 17:23 EEST | Updated 10/05/2016 17:23 EEST

Προϋπόθεση για συμφωνία ο «κόφτης» λέει ο Μοσκοβισί - Αισιόδοξος για την συμφωνία στις 24 Μαΐου ο Σόιμπλε

JOHN THYS via Getty Images
German Finance Minister Wolfgan Schaeuble (L) talks with EU Commissioner of Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici (R) during an Eurogroup meeting on October 05, 2015 in Luxembourg. AFP PHOTO/ JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Καλές προοπτικές για μια σύντομη συμφωνία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα βλέπει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην γερμανική υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ δήλωσε αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο γ' πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία είναι ο έκτακτος μηχανισμός προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων, ο λεγόμενος «κόφτη» δαπανών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη πως τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά, για αυτό και συμφωνήθηκε η δημιουργία του μηχανισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.

Επικαλούμενος στοιχεία της Επιτροπής, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα «θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο από το δεύτερο μισό του έτους, το δε 2017 θα φθάσει το 2,7%». Παράλληλα, εκτίμησε ότι το δημόσιο έλλειμμα το 2017 θα κατέβει στο 3%.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την αναφορά του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ότι θα πρέπει να γίνει σε τρία στάδια, «ξεκινώντας από το τι μπορούμε να κάνουμε έως το 2018, χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς να υπάρξει "κούρεμα" του χρέους».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλει από τεχνικής πλευράς σε όλες τις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον και δήλωσε πεπεισμένος για την επίτευξη συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.