Ψηφίζονται οι έμμεσοι φόροι έως τις 23 Μαΐου - Μαζί και αποκρατικοποιήσεις, «κόκκινα» δάνεια και ο κόφτης δαπανών

Ψηφίζονται οι έμμεσοι φόροι έως τις 23 Μαΐου - Μαζί και αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» και ο κόφτης δαπανών
|
SOOC

Εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το τελευταίο μέρος της συμφωνίας για να κλείσει η αξιολόγηση. Στόχος να ψηφιστεί με κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά ενδεχομένως με σύντμηση των ημερομηνιών έως και τις 23 Μαΐου. Σκηνικό το οποίο θυμίζει το Eurogroup της 9 Μαΐου.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων, τον μηχανισμό με τον «κόφτη» δαπανών, τα «κόκκινα» δάνεια και τους έμμεσους φόρους. Πρόκειται για τα εναπομείναντα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ,

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.