ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/05/2016 19:11 EEST | Updated 11/05/2016 19:12 EEST

Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία πιθανώς καλύτερη από αυτή που περιμένουμε

Eurokinissi

«Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία. Ίσως η συμφωνία να είναι καλύτερη από αυτή που περιμένουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη στον Alpha.

Αναφερόμενος στην προοπτική συμφωνίας για το χρέος είπε πως ό,τι ισχύσει για την Ελλάδα, θα ισχύσει και για άλλες χώρες. «Γι' αυτό βλέπουμε ότι η σύγκρουση θα είναι παγκόσμια. Δηλαδή, η ρύθμιση που θα έχουμε για το χρέος, εάν είναι καλή, αυτό θα είναι καλό και για τους Ιταλούς και για τους Ισπανούς και για άλλες χώρες. Διαμορφώνεται δηλαδή, ένα υπόδειγμα με άξονα την Ελλάδα. Αυτό μας κάνει, όλη την κυβέρνηση να νιώθουμε μια ανακούφιση, διότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα αλλά και μια εγκράτεια μέχρι να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν οι προτάσεις του ρυθμιστή του χρέους που είναι ο ESΜ, προτάσεις ενδιαφέρουσες που έχουν πέσει στο τραπέζι. «Είναι ενδιαφέρουσες υπό την έννοια ότι εμείς θέλουμε μια ύφεση που θα επιτρέπει να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές και να μην εξαρτώμεθα διαρκώς από τους δανειστές διότι όταν δανείζεσαι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπογράψεις μνημόνια και το δεύτερο είναι ότι το χρέος θα πρέπει να είναι εξυπηρετήσιμο. Εμείς είμαστε μια χώρα υπό ανασυγκρότηση, άρα έχουμε ανάγκη από πόρους», είπε ο κ. Δραγασάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι το 2012 υπήρξε μια αόριστη τοποθέτηση για το χρέος αλλά η σημερινή κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες, έγινε και το δημοψήφισμα, «διότι αυτό που πρότειναν μέχρι τότε οι δανειστές, ήταν η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα και μετά θα βλέπαμε για το χρέος».

«Εμείς πάμε σε ένα σαφώς διατυπωμένο οδικό χάρτη ως προς τις υποχρεώσεις που θα έχουν οι δανειστές, οδικό χάρτη με τρεις δέσμες μέτρων», είπε και εξήγησε πως θα είναι μέτρα που θα παρθούν και θα εφαρμοστούν τώρα - και θα είναι λύση που θα μπορεί να δώσει ο ίδιος ο ESM - χωρίς να απαιτηθεί να παραπεμφθεί στα κοινοβούλια των κρατών μελών. Θα υπάρξει επίσης μια δέσμη μέτρων που θα προσδιοριστούν τώρα αλλά θα υλοποιηθούν με την ολοκλήρωση, με την υλοποίηση του προγράμματος και άρα μπορούν να ενσωματωθούν στους υπολογισμούς των επενδυτών, των αγορών κλπ και θα υπάρξει και μια ρύθμιση μακροπρόθεσμη. Στο σημείο αυτό ο κ. Δραγασάκης είπε πως αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι για την μακροπρόθεσμη δέσμη των μέτρων ρύθμισης του χρέους, να προσδιοριστεί ένα πλαφόν ώστε τις επόμενες δεκαετίες να μην πληρώνει η χώρα περισσότερα από τις δυνατότητές της.

Μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

Αναφερόμενος στο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, είπε ότι αποτελεί αρχή ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης να έχεις ένα μηχανισμό για το τι κάνει μια χώρα αν δεν πετύχει τους στόχους. Θύμισε δε ότι και ο ελληνικός νόμος περί δημόσιου λογιστικού πριν τα Μνημόνια έλεγε ότι αν υπάρχει απόκλιση, πρέπει να υπάρχει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, «το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν το έκαναν ποτέ αυτό και γι΄αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε». Ανέφερε ότι ο Ν. 4063/2012 είναι ο νόμος που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και προβλέπει να υπάρχει μηχανισμός διορθωτικός δημοσιονομικών αποκλίσεων, αν υπάρξουν αποκλίσεις.

 Αξιολόγηση

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση. «Αμέσως θα εξασφαλιστούν πόροι για να περάσουμε στην ανάκαμψη και να αντιμετωπιστούν έτσι τα υφεσιακά μέτρα. Διότι αν περάσει η οικονομία στην ανάκαμψη τότε μπορεί να βελτιωθούν και τα έσοδα».

Είπε ειδικότερα πως «μόλις κλείσει η αξιολόγηση θα λάβει η Ελλάδα ένα κονδύλι που θα επιτρέψει την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, 4-5 δισ. ευρώ. Δεύτερον, έχουμε δεσμευμένα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σίγουρα λεφτά από το ΕΣΠΑ 6,2 δισ. ευρώ μπορεί να γίνουν 7 ή 8 δισ.», και τα χρήματα αυτά θα μπουν στην οικονομία το δεύτερο εξάμηνο. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι επαρκές για να έχουμε την ανάκαμψη», είπε και πρόσθεσε ότι «μόλις τελειώσει η αξιολόγηση, η Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει για να αποφασίσει να γίνονται ξανά δεκτά τα ελληνικά επιτόκια, δηλαδή να μπορούμε να δανειζόμαστε σχεδόν με μηδενικό επιτόκιο». Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει νομοθεσία, μια «εργαλειοθήκη ανάπτυξης» με αναπτυξιακό νόμο κ.α. ώστε να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό περιβάλλον. «Το συμπέρασμα στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι μπορεί κάποια από αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να τα πάρουμε», είπε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)