ΔΙΕΘΝΕΣ
11/05/2016 12:30 EEST | Updated 11/05/2016 12:30 EEST

Η απάντηση της Νιγηρίας στην «προσβολή» του Κάμερον: Δεν θέλουμε «συγγνώμη». Επιστρέψτε τον κλεμμένο πλούτο

ASSOCIATED PRESS
Nigeria's President Muhammadu Buhari, center right, accompanied by U.S. Ambassador to the United Nations Samantha Power, center left, speaks to members of the media after their meeting at the Presidential Villa in Abuja, Nigeria, Thursday, April 21, 2016. Power is traveling to Cameroon, Chad, and Nigeria to highlight the growing threat Boko Haram poses to the Lake Chad Basin region. (AP Photo/Andrew Harnik)

Η Νιγηρία δεν απαιτεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει συγγνώμη επειδή χαρακτήρισε τη μεγάλη αφρικανική χώρα «φανταστικά διεφθαρμένη», αλλά να επιστρέψει τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με απάτη και τα οποία έχουν κρυμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο Νιγηριανοί, δήλωσε στο Λονδίνο ο πρόεδρος της χώρας, Μουχαμαντού Μπουχάρι.

«Δεν θα απαιτήσω από οποιονδήποτε να ζητήσει συγγνώμη. Όλο κι όλο που ζητώ είναι η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Μπουχάρι στο πλαίσιο μιας διάσκεψης κατά της διαφθοράς στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Αυτό ζητώ. Τι να την κάνω τη συγγνώμη;» πρόσθεσε χειροκροτούμενος από μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των νιγηριανών αντιπροσωπειών που συμμετέχουν σε αυτή τη διάσκεψη την οποία διοργάνωσε η γραμματεία της Κοινοπολιτείας.

Ο πρόεδρος Μπουχάρι ο οποίος εξελέγη πριν από έναν χρόνο δεσμεύτηκε να δώσει μάχη κατά της διαφθοράς που αποτελεί γάγγραινα για την πρώτη οικονομική δύναμη της Αφρικής και να ανακτήσει τα «αστρονομικά» ποσά που υπεξαίρεσε πριν από δεκαετίες η ηγετική τάξη.

Στη σημερινή ομιλία του, ο Μπουχάρι ευχαρίστησε το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή βοήθησε τη Νιγηρία να ανακτήσει τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία που ήταν κρυμμένα στο εξωτερικό, αναφερόμενος στην περίπτωση του Ντιπρέγε Αλαμιεγεσέιγκα, πρώην κυβερνήτη της πετρελαιοπαραγωγού πολιτείας Μπαγέλσα, ο οποίος συνελήφθη στο Λονδίνο το 2005 για ξέπλυμα χρήματος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)