ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/05/2016 10:40 EEST | Updated 11/05/2016 14:38 EEST

Τι δήλωσε ο Τσακαλώτος: Πούλησε το 2012 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 294.000 ευρώ της JPMorgan και της BlackRock

sooc

Περί τα 45.512 ανέρχεται το εισόδημα το οποίο δηλώνει στο πόθεν έσχες του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τα οποία προέρχονται από τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ ακόμη 16.737 ευρώ προέρχονται από άλλες πηγές. Την ίδια ώρα, η σύζυγός του, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον, δηλώνει εισόδημα 130.145 ευρώ.

Επίσης ο κ. Τσακαλώτος διαθέτει μαζί με τη γυναίκα του αμοιβαία κεφάλαια ύψους 24.000 ευρώ, ενώ πούλησε και ομολογίες ύψους 100.000 λιρών Αγγλίας. Επίσης η σύζυγός του διαθέτει μετοχές ημεδαπών μη εισηγμένων εταιρειών ύψους 12.377 ευρώ, ενώ μαζί τα παιδιά τους διαθέτουν μετοχές ημεδαπών εταιρειών μη εισηγμένων αξίας 6.000 λιρών Αγγλίας οι οποίες το 2012 αποτιμώνταν σε αξία πάνω από 14.000 λίρες.

Ο υπουργός Οικονομικών πούλησε επίσης το 2012 τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 294.000 ευρώ της JPMorgan και της BlackRock, τα οποία κατείχε μαζί με τη σύζυγό του.

Επίσης ο κ. Τσακαλώτος διαθέτει και ομόλογα ύψους 22.000 ευρώ, ενώ προχώρησε και στην πώληση ομολόγων ύψους 75.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του προχώρησε στην διάθεση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 250.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις του ο κ. Τσακαλώτος έχει 88.000 ευρώ σε διάφορες τράπεζες καθώς επίσης και περίπου 15.000 λίρες Αγγλίας. Μαζί με τη σύζυγό του οι καταθέσεις τους ξεπερνούν τις 116.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του έχει άλλες 12.969 λίρες Αγγλίας.

Επίσης ο κ. Τσακαλώτος είναι ιδιοκτήτης εξ ημισείας με την σύζυγο του οικίας 306 τ.μ. σε οικόπεδο 432 τ.μ., όπως επίσης και άλλων οικημάτων και γραφείου.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει επίσης 2 αυτοκίνητα, 1600κε και 1400κε αντίστοιχα ενώ όχημα έχει και η γυναίκα του

1400 κ.ε.

Διαβάστε αναλυτικά το πόθεν έσχες του κ. Τσακαλώτου

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» σχετικά με το πόθεν έσχες του Ευκλείδη Τσακαλώτου προχώρησε με ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Δυστυχώς ο πατέρας του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι ο… Γουώρεν Μπάφετ για να κερδίσει 702 χιλ. ευρώ μέσα σ’ ένα χρόνο, όπως υποστηρίζει το Πρώτο Θέμα! Ειδικά, μάλιστα, όταν είχε επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια που, όπως όλοι γνωρίζουν, έχασαν σε αξία τις χρονιές που αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Γι’ αυτό και τα περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν μείωση.

Συνολικά, όμως, το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», σχετικά με τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι απολύτως αναληθές και παραπλανητικό.

Τα νούμερα τα οποία παρουσιάζει το δημοσίευμα είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, με το συντάκτη του να προσθέτει και να αφαιρεί ό,τι θέλει προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Για παράδειγμα αναφέρει το δημοσίευμα ότι μεταξύ 2011 - 2012 «ο κ. Τσακαλώτος πήρε τα δικά του "ρίσκα" αποκτώντας ομόλογα 1.177.075 ευρώ και 458.580 λιρών Αγγλίας». Για να προκύψουν, όμως, τα νούμερα αυτά, ο συντάκτης πρόσθεσε και περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί το 2003, χωρίς, μάλιστα, να λαμβάνει υπόψη του ότι τα περισσότερα έχουν ήδη πωληθεί!

Είναι προφανές, επίσης, ότι ο συντάκτης δεν μπορεί να διαβάσει (η αθώα εκδοχή…) το πόθεν έσχες αφού αγνοεί τη στήλη 2 («κατάσταση ή μεταβολή») με την οποία είναι προφανές τι έχει πωληθεί και τι παραμένει στην κατοχή του Υπουργού.

Η πραγματική εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του Υπουργού Οικονομικών προκύπτει αν εξετάσει κανείς την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων. Σε σχέση, μάλιστα, με το «πόθεν έσχες» της προηγούμενης χρονιάς θα διαπιστώσει ότι η αξία του χαρτοφυλακίου του είναι συνολικά μειωμένη. Το ίδιο συμβαίνει και για τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι και αυτές μειωμένες.

Όσον αφορά τα ακίνητα η φράση του δημοσιεύματος «παρουσιάζει επτά εγγραφές σε ακίνητα», διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καθώς πρόκειται για τρία ακίνητα (πατρικό στην Πρέβεζα, ακίνητο εξ ημισείας με τη σύζυγό του και ακίνητο του πατέρα του).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι, όπως είχε δηλώσει και παλαιότερα, ο Υπουργός Οικονομικών είναι συνδικαιούχος στους συγκεκριμένους επενδυτικούς λογαριασμούς, δεν ασχολείται ο ίδιος με τη διαχείρισή τους καθώς δεν του ανήκουν τα χρήματα. Όλοι οι Έλληνες γονείς έχουν τα παιδιά τους συνδικαιούχους! Και ο πατέρας του υπουργού δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost