ΔΙΕΘΝΕΣ
12/05/2016 10:07 EEST | Updated 12/05/2016 10:16 EEST

Γιούνκερ: «Πρόβλημα του Ερντογάν» αν δεν απελευθερωθούν οι βίζες

ASSOCIATED PRESS
Turkish President Recep Tayyip Erdogan, left, is greeted by European Commission President Jean-Claude Juncker prior to a meeting at EU headquarters in Brussels on Monday, Oct. 5, 2015. Erdogan is on a two-day visit to meet Belgian and EU officials. (AP Photo/Virginia Mayo)

«Εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να αρνηθεί στους Τούρκους το δικαίωμα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στον τουρκικό λαό. Θα είναι δικό του πρόβλημα, όχι δικό μου» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ε.Ε. - Άγκυρας για το θέμα της απελευθέρωσης βίζας, στον απόηχο του «μπλόκου» από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει εκτός και αν η Άγκυρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, περιλαμβανομένων συμφωνηθέντων αλλαγών στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

«Έχουμε ορίσει κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας, υπάρχουν 72 και το 65 λέει ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο» δήλωσε σε συνδιάσκεψη για την Ευρώπη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπολογίζουμε σε αυτό, το συμφωνήσαμε με την τουρκική κυβέρνηση και δεν μπορεί η παραίτηση του πρωθυπουργού να οδηγήσει στην αγνόηση συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην «καρατόμηση» Νταβούτογλου από τον Ερντογάν. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων. Αλλιώς αυτή η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας δεν θα ισχύσει» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Sponsored Post