ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/05/2016 11:21 EEST | Updated 15/05/2016 11:21 EEST

Ένα μεγάλο στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί για τα κρατικά έσοδα

Eurokinissi

Σημαντικά έσοδα στο κράτος απέφερε την περασμένη χρονιά η φορολόγηση των στοιχηματικών εταιρειών του διαδικτύου. Τι δήλωσε ο Ι. Σπανουδάκης στη "Real News" για τα μεγάλα περιθώρια αύξησης των κερδών του κράτους, μέσω της ρύθμισης της αγοράς

Στα έσοδα, που ήδη αποκόμισε το κράτος από το διαδικτυακό στοίχημα και τη μεγάλη ευκαιρία που έχει, για ακόμα περισσότερα από την τελική ρύθμιση της αγοράς, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Σπανουδάκης, μέλος του Δ.Σ. της Stoiximan.gr, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News".

"Η αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα ορίζεται από τον σχετικό νόμο, που ψηφίστηκε το 2011 (N.4002/2011). Συνέπεια της εν λόγω νομοθεσίας ήταν η απόδοση αδειών λειτουργίας σε 24 εταιρείες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια, που τέθηκαν και δραστηριοποιούνται νομίμως στην Ελλάδα, από την 1/1/2012. Ο Νόμος δημιούργησε ένα μεταβατικό καθεστώς, δηλαδή έδωσε μεν τις άδειες στους παρόχους, αλλά είναι προσωρινές. Προέβλεψε, όμως, την ίδια στιγμή ότι θα πρέπει να υπάρχει μια τελική ρύθμιση με την έκδοση μόνιμων αδειών, με συγκεκριμένη διαδικασία, που περιγράφεται στο νομικό κείμενο, κάτι που εκκρεμεί έως και σήμερα. Η μόνιμη, τελική ρύθμιση της αγοράς, έχει καθυστερήσει, γεγονός που εκ των πραγμάτων μειώνει τη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς, αλλά και την αύξηση δυνητικών εσόδων για το Δημόσιο", λέει ο Ι. Σπανουδάκης και συμπληρώνει:

"Δεν πρέπει να βλέπουμε ότι το μέγεθος της αγοράς αυξάνεται συνεχώς, αλλά το πόσο θα αυξανόταν με τις τελικές άδειες. Και αυτό γιατί οι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως δεν επενδύουν σε αγορές που δεν έχουν ένα μόνιμο και σταθερό πλαίσιο. Επίσης, την ίδια στιγμή, η διαδικασία τελικής αδειοδότησης των εταιρειών, θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον έσοδα για το Δημόσιο με τον προσδιορισμό ενός σεβαστού αντιτίμου για την απόκτηση της άδειας στην Ελλάδα".

Η αγορά του διαδικτύου σήμερα λειτουργεί νόμιμα

Ερωτηθείς για το αν η οριστική ρύθμιση της αγοράς συνδέεται με το αν μπορεί το Δημόσιο τελικά να δώσει τέτοιου είδους άδειες ή αν η αγορά θα πρέπει να ακολουθήσει τη λογική επίδοσςη μιας άδειας σε έναν και μοναδικό πάροχο, όπως στα επίγεια τυχερά παιχνίδια, ο Ι. Σπανουδάκης, είναι κατηγορηματικός:

"Σε καμία περίπτωση. Το 2011 η αγορά του διαδικτύου εξαιρέθηκε από τα υπόλοιπα τυχερά παίγνια, διότι η επίδοση μιας αποκλειστικής άδειας δεν είναι αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μια αγορά από τη φύση της πλουραλιστική και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τη διαδικασία όλοι οι αξιόπιστοι πάροχοι που δραστηριοποιούνται νομίμως σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιπρόσθετα, ο σχετικός νόμος κάνει σχετική ρητή πρόβλεψη, με το άρθρο 50, που αναφέρει ότι η διεξαγωγή στην ελληνική επικράτεια τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου, ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δημοσίου, που την ασκεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων. Να σημειώσω ότι η καθυστέρηση της τελικής ρύθμισης της αγοράς, έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητεί επισταμένως να δοθούν μόνιμες άδειες. Να τονίσω επίσης ότι ήδη η δημιουργία ενός πλαισίου, έστω μεταβατικού, έχει ελαχιστοποιήσει τη δυνατότητα για παράνομη δραστηριοποίηση εταιρειών, δυνατότητα που το τελικό πλαίσιο θα την εκμηδενίσει".

"Το συντριπτικό ποσοστό της αγοράς είναι στο νόμιμο παιχνίδι. Εταιρείες που δεν έχουν άδεια, δεν μπορούν λόγω Capital Controls, καν να εισπράξουν χρήματα από Έλληνες παίκτες μέσω καρτών ή τραπεζών. Υπάρχουν πολύ αυστηρές ποινές για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και στους internet providers σε περίπτωση συναλλαγών με εταιρείες που δεν περιλαμβάνονται στις 24. Αυτά που αναφέρονται κατά καιρούς για μεγάλο τζίρο σε παράνομες δραστηριότητες αφορούν κυρίως τα φρουτάκια σε επίγεια καταστήματα και σε παράνομες λέσχες. Η αγορά του διαδικτύου σήμερα λειτουργεί νόμιμα και δημιουργεί μάλιστα όλο και σημαντικότερα έσοδα για το Δημόσιο".

Σημαντική ενίσχυση στα δημόσια έσοδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νόμιμα διαδικτυακά παιχνίδια αποτέλεσαν νέα πηγή εσόδων για το κράτος.

Μόνο το 2015 μπήκαν στα δημόσια ταμεία περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του φόρου που επιβάλλεται στις εταιρείες, που ανέρχεται στο 30% επί των μεικτών τους εσόδων. Φέτος αναμένεται να εισπραχθούν πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Ο φόρος αυτός είναι σήμερα ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

Ο κ. Σπανουδάκης, δηλώνει ότι "η Stoiximan, η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, απέδωσε το 2015 16,5 εκατ. ευρώ σε φορολογία, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2016 έχουμε καταβάλει συνολικά σε φόρους πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Με την τελική ρύθμιση της αγοράς το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερα έσοδα και το κυριότερο σε μια αγορά, που μπορεί να ελέγξει την πιστότητα των στοιχείων. Όλα είναι καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά και μέσω των Αρχών ελέγχου και εποπτείας σε κάθε κράτος που αποτελεί την έδρα των εταιρειών μπορεί το Δημόσιο να αποκτήσει άμεση πρόσβαση. Και επειδή πολλά γράφονται κατά καιρούς, οι εταιρείες δεν είναι υπεράκτιες, αλλά έχουν έδρα σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν αντίστοιχο πλαίσιο λειτουργίας, όπως συμβαίνει σε δεκάδες άλλους κλάδους".

Καταλήγοντας σημειώνει ότι, "η Stoiximan είναι ένας από τους πλέον αξιόπιστους και σύγχρονους ευρωπαϊκούς παρόχους υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Παρέχουμε προϊόντα υψηλού επιπέδου, που μπορούν να συγκριθούν με αυτά των μεγαλύτερων εταιρειών στον χώρο παγκοσμίως και δίνουμε έμφαση στις υπηρεσίες μας προς τα μέλη μας, όπως η ταχύτατη εξυπηρέτηση και οι άμεσες πληρωμές για τις οποίες έχουμε ξεχωρίσει στην αγορά. Δραστηριοποιούμαστε νόμιμα στην Ελλάδα και είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο. Βασική μας αποστολή είναι η συνεχής επένδυση στις υπηρεσίες που προσφέρουμε και την ίδια στιγμή η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού αθλητισμού. Στηρίζουμε οικονομικά ιδρύματα, είμαστε χορηγοί σε επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, στηρίζουμε αθλητές στην προσπάθειά τους για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, είμαστε χορηγοί των εθνικών ομάδων πόλο και βόλεϊ, καθώς και της Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Αυτή είναι και η βάση της ανάπτυξής μας: καινοτομία, αξιοπιστία και συνεχής ανάπτυξη των υπηρεσιών μας και ταυτόχρονα ανταπόδοση στην ελληνική κοινωνία και στον αθλητισμό. Υπηρετούμε πιστά το μοντέλο ανάπτυξης μας, κάτι που μας φέρνει σήμερα να προετοιμάζουμε και επενδύσεις σε άλλες αγορές.

Σε λίγες μέρες ξεκινάμε την παροχή των παιχνιδιών μας στη Ρουμανία και μέσα στο έτος θα είμαστε έτοιμοι για την παρουσία μας και σε άλλες αγορές της Ευρώπης".