ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/05/2016 17:23 EEST | Updated 17/05/2016 14:19 EEST

8 ερωταπαντήσεις για όσα έρχονται: Το Eurogroup, το χρέος και τα ανοικτά ζητήματα

Bloomberg via Getty Images
Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, looks on following a news conference after a Eurogroup meeting in Brussels, Belgium, on Monday, May 9, 2016. The euro area and the International Monetary Fund will assess whether Greek Prime Minister Alexis Tsipras has made enough budget-tightening commitments to gain another disbursement of emergency loans. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Μία εβδομάδα και κάτι πριν από ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. Στις 24 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταβαίνει ξανά στη βελγική πρωτεύουσα για να εκταμιευτεί η πολυπόθητη για την Ελλάδα δόση μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα χρέος, αν και η συζήτηση άνοιξε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Η ελληνική πλευρά ελπίζει να συμφωνηθεί - τουλάχιστον - έστω ένα γενικό περίγραμμα σχετικά την επόμενη Δευτέρα.

1. Γιατί το χρέος παραμένει ακόμη ανοιχτό;

Ας απαντήσουμε με τα όσα δήλωσαν Λιού και Σόιμπλε. Ο δεύτερος είπε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά όχι την λήξη του προγράμματος το 2018. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα.

2. Αυτή είναι και η βασική διαφορά ΔΝΤ –Γερμανίας;

Ναι. Από τη μία πλευρά το Ταμείο ζητά το ζήτημα να λυθεί πριν το 2018 και το Βερολίνο μετά το 2018.

3. Γιατί το Ταμείο επιμένει σε λύση τώρα;

Για να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

4. Η στάση της κυβέρνησης

Η ελληνική πλευρά μέσω του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News υπογράμμισε ότι εάν η κυβέρνηση πετύχει όσα επιδιώκει για το χρέος η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισημαίνει ότι η Αθήνα δεν θέλει προσωρινές λύσεις για το χρέος αλλά πραγματικές.

5. Οι υποχρεώσεις της Αθήνας εν όψει Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να μεταβεί στη συνεδρίαση με τα προαπαιτούμενα υλοποιημένα

6. Ποια είναι αυτά;

Στο σύνολο τους είναι 17 χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται ο δημοσιονομικός κόφτης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εκτός από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχουν ήδη ψηφιστεί- το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ. Εσόδων κ.ά. Θα φτάνει έως και τα 5,4 δισ.

Διαβάστε αναλυτικά:Τα 17 προαπαιτούμενα + ο δημοσιονομικός κόφτης που παραμένει εκκρεμότητα για την εκταμίευση της δόσης

7. Γιατί δεν περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κόφτη;

Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ο τρόπος λειτουργίας του. Οι θεσμοί θέλουν - πλην μερικών κοινωνικών και των αμυντικών δαπανών - να ενταχθούν στον αυτόματο κόφτη όλες οι δαπάνες, ακόμη και οι μισθοί και οι συντάξεις. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει σχετικά για περικοπή και μισθών και συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε είπε μόνο πως «ο μηχανισμός σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο».

8. Επομένως τι περιμένουμε τις επόμενες ημέρες;

Τίποτε περισσότερο από το δύσκολο εγχείρημα ΔΝΤ και Ευρωπαίοι (κυρίως το Βερολίνο) να συμφωνήσουν στις εγγυήσεις που χρειάζεται το πρώτο για να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Sponsored Post