ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2016 07:37 EEST | Updated 16/05/2016 07:37 EEST

Διπλασιασμό των οικογενειακών επιδομάτων σκέφτονται στην Ιταλία για να αντιμετωπίσουν την υπογεννητικότητα

Central IT Alliance via Getty Images
Mother and baby girl sitting on street overlooking rooftops of rome on sunset looking into distance

Την ώρα που η ολοένα αυξανόμενη υπογεννητικότητα στην Ελλάδα οδηγεί σε συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού, στη γειτονική μας Ιταλία η υπουργός Υγείας της χώρας Beatrice Lorenzin εισηγήθηκε τον διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Βραδυφλεγής βόμβα η υπογεννητικότητα και γήρανση του ελληνικού πληθυσμού

Ειδικότερα η Lorenzin δήλωσε ότι το μηνιαίο επίδομα των 80 ευρώ για χαμηλού εισοδήματος οικογένειες θα πρέπει διπλασιαστεί.

Επιπλέον ζήτησε να υπάρξουν υψηλότερα ποσά που θα δίνονται για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του ενός ως κίνητρο για τη δημιουργία μεγαλύτερων οικογενειών.

Σημειώνεται ότι το 2015 στην Ιταλία γεννήθηκαν 488.000 παιδιά. Πρόκειται για το μικρότερο νούμερο γεννήσεων που καταγράφηκε από την ίδρυση του σύγχρονου κράτους το 1861.

Η Ιταλίδα υπουργός Υγείας μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica, όπως μεταδίδει το BBC, είπε: «Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό και αποτύχουμε να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, τότε εκτιμούμε πως θα υπάρξουν λιγότερες από 350.000 γεννήσεις τον χρόνο σε διάστημα δεκαετίας, δηλαδή 40% λιγότερες συγκριτικά με το 2010. Πρόκειται για αποκάλυψη».

Πρόσθεσε δε: «Μέσα σε πέντε χρόνια είχαμε τουλάχιστον 66.000 λιγότερες γεννήσεις κάθε χρόνο, εάν συνδέσουμε το γεγονός αυτό με τον αυξανόμενο γηράσκοντα πληθυσμό και των χρόνια ασθενών τότε έχουμε την εικόνα μιας ετοιμοθάνατης χώρας.

Τα ισχύοντα επιδόματα που θεσπίσθηκαν το περασμένο έτος αφορούν παιδιά που έχουν γεννηθεί και θα γεννηθούν μεταξύ της 1 Ιανουαρίου του 2015 και της 31ης Δεκεμβρίου του 2017 και θα δίνονται μέχρι τα παιδιά αυτά να κλείσουν τα τρία έτη.

Η κ. Beatrice Lorenzin, υψηλόβαθμο στέλεχος και με μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση Ρέντσι επιθυμεί τα επιδόματα να δίνονται σε όλες τις ηλικίες παιδιών που είναι κάτω των τριών ετών.

Όμως επισημαίνει το BBC πως αν εφαρμοσθούν οι προτάσεις της Ιταλίδας υπουργού Υγείας το κόστος στον προϋπολογισμό θα ανέλθει σε 2,2 δισ ευρώ στα προσεχή έξι χρόνια κάτι που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει άλλα προβλήματα δεδομένου ότι η ΕΕ πιέζει για περικοπές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ο δείκτης γεννήσεων το 2014 ήταν 8 γεννήσεις για κάθε 1.000 ανθρώπους, ενώ το αντίστοιχο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 12 και 13 για τις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά οι Ιταλίδες γέννησαν κατά μέσο όρο 1,39 παιδιά όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν 1,58.

Διαβάστε επίσης

Η ανεργία των γυναικών αιτία της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Sponsored Post