ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/05/2016 09:40 EEST | Updated 16/05/2016 09:41 EEST

Σε απόσταση αναπνοής το κλείσιμο της αξιολόγησης. Από 9 έως 11 δισ. ευρώ το πακέτο για την Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, center left, prepares to speak with Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, sitting second left, during a meeting of eurozone finance ministers at the EU Lex building in Brussels on Saturday, July 11, 2015. Greece's negotiators head to Brussels on Saturday armed with their reform proposals and parliamentary backing to seek a third bailout, but with the shadow of severe dissent from governing lawmakers hanging over them. (A

Στην τελική ευθεία εισέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα οι διεργασίες σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει: την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, την εκταμίευσης μιας μεγάλης δόσης, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο διήμερο σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες κατέδειξαν πως σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ελληνική κυβέρνηση και εταίροι έχουν σχεδόν συμφωνήσει. Απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες, ο οποίες αναμένεται να ρυθμιστούν μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Σε σχέση με τη δόση, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ότι την απόφαση για το ακριβές ύψος του ποσού θα την λάβουν οι χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο εκτίμησε ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 9-11 δις ευρώ, εκ των οποίων 3,5 δις, θα διατεθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου.

Η τελική εισήγηση του EWG στις 20 Μαΐου

Το μεγάλο ζήτημα της διαπραγμάτευσης που θα κριθεί στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, είναι αυτό της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Προς το παρόν δεν έχει διασφαλιστεί και αυτό δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα σε πολλές κυβερνήσεις του βορρά της ευρωζώνης, ωστόσο στις Βρυξέλλες υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος θα βρεθεί κοινός τόπος με το Ταμείο.

Οι διαφωνίες με το ΔΝΤ έχουν να κάνουν κυρίως με το χρέος γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι για πολιτικούς λόγους να προχωρήσουν αυτήν την περίοδο σε μια δραστική ελάφρυνση του. Τα μέτρα που συζητούν είναι περισσότερο διαχειριστικού χαρακτήρα βραχυπρόθεσμα, ενώ μεσοπρόθεσμα προβλέπουν μια επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος των δανείων και μια περαιτέρω μικρή μείωση των επιτοκίων. Οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2018, επιδιώκοντας να επανεξεταστεί η κατάσταση με τη λήξη του παρόντος προγράμματος. Από την πλευρά του το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση ζητώντας άμεσα μέτρα που θα δίνουν λύση για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ώστε οι αγορές και οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Την τελική εισήγηση με στόχο τη συμφωνία θα κάνει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup (EWG), η οποία θα συνεδριάσει στις 22 Μαΐου, δύο μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Deutsche Welle

Sponsored Post