ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/05/2016 05:06 EEST | Updated 17/05/2016 07:16 EEST

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης

eurokinissi

Έξω από το πολυτελές σπίτι τους στην Κηφισιά συνελήφθησαν ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» και «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, και η σύζυγός του, οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη σε συνδυασμό με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έφτασαν στο σπίτι τους το απόγευμα της Δευτέρας ύστερα από ένταλμα σύλληψης από τον Ανακριτή Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο 75χρονος και η 67χρονη γυναίκα του δεν αντιστάθηκαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μαρτίνης κατηγορείται για παράνομες πράξεις σε βάρος του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του σε αυτό. Συγκεκριμένα ότι διασπάθισε χρήματα, τα οποία ελέγχεται κατά πόσο κατέληγαν σε offshore εταιρίες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Η υπόθεση αφορά - σύμφωνα με την κατηγορία- δωροδοκία περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν, από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Στη δικογραφία, που χειρίζεται ο κ. Τσιρώνης, αναφέρεται πως μέρος του ποσού της δωροδοκίας καταβλήθηκε για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα, ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου και αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους Μαρτίνη ενώ διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, κάποια από τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μέσω δικαστικών συνδρομών:

Το 1998 μετά από εισήγηση της επιτροπής προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού - κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ- υπογράφηκε σύμβαση με τη γερμανική εταιρία "Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ". Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ήταν 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).

Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κ. Μαρτίνη πως, ως πρόεδρος, φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία υπερκοστολόγισε τις υπηρεσίες της, ώστε να διαθέσει το επιπλέον ποσό ως "δώρο" για την επιλογή της στον πρόεδρο του Νοσοκομείου.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται πως το επίμαχο ποσό των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων "ξεκινά" από λογαριασμούς της γερμανικής εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα, μέσω διαρκούς εναλλαγής λογαριασμών-στάσεων. Έτσι το 2001 μέρος των χρημάτων, που αφορά 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην εξωχώρια εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία, η οποία κατά τις δικαστικές Αρχές έχει ιδιοκτήτες το ζεύγος Μαρτίνη. Μέσω αυτής της εταιρίας, αγοράστηκε το κτίριο δίπλα στο Νοσοκομείο. Το 2010, η εξωχώρια εταιρία μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του κτιρίου στη Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία στον Ανδρέα Μαρτίνη.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post