Το κατηγορητήριο για το ζεύγος Μαρτίνη

Το κατηγορητήριο για το ζεύγος Μαρτίνη
Eurokinissi

Τι τους καταλογίζει η ελληνική Δικαιοσύνη γύρω από την "μίζα" ύψους 3,2 εκατ. γερμανικών μάρκων για τη σύμβαση προμήθειας εξοπλισμού για το Ερρίκος Ντυνάν. Σε ποιες υποθέσεις εμπλέκονται

Οι δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολούθησε η μίζα ύψους περίπου 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, μέχρι να φτάσει -κατά τις αρχές- στον πρώην πρόεδρο του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρ. Μαρτίνη, και της συζύγου του, Γεωργία, που συνελήφθησαν χθες βράδυ, καταγράφεται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο.

AdTech Ad

Όπως αναφέρει σε αυτό ο ανακριτής Διαφθοράς, Νικ. Τσιρώνης, "το άνοιγμα 6 διαφορετικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse, οι διαδοχικές μεταφορές του ίδιου ποσού μεταξύ των λογαριασμών αυτών εν μέσω πλείστων άλλων εισροών και εκροών χρηματικών ποσών, προθεσμιακών καταθέσεων, κλπ, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πραγματική προέλευση και η ροή του ποσού των 3,1 εκατομμυριων γερμ. μάρκων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και η σύσταση υπεράκτιας εταιρίας μέ έδρα τη Μοράβια Λιβερίας προκειμένου να αποκτήσει αυτή την κυριότητα των επίδικων ακινήτων συνιστούν αφενός επανειλημμένη τέλεση της πράξης της νομιμοποίησης, αφετέρου κατ' επάγγελμα τέλεσης της πράξης αυτής επί σκοπό πορισμού εισοδήματος βάση σχεδίου και όχι ευκαιριακή με τη διαμόρφωση υποδομής εκ μέρους σου και του συζύγου σου Γ. Μαρτίνη, δικαιούχων των εν λόγω ελβετικών λογαριασμών".

H "MIJAS"

Μεταξύ των offshore εταιριών καταγράφεται και η εταιρία με την επωνυμία ... "ΜΙJAS ltd", μέσω της οποία φέρεται να πέρασαν εκατομμύρια γερμανικά μάρκα με τελικό αποδέχτη το ζεύγος Μαρτίνη.

Συγκεκριμένα, κατά το κατηγορητήριο, το οποίο οι δύο κατηγορούμενοι θα αντικρούσουν την Παρασκευή, στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνύμια Eρρίκος Ντυνάν εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Mεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν, συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας "Hospitalia International GmbH", η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας εμφανίζεται ότι δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν. Κατόπιν τούτου η επιτροπή προμηθειών του ιδρύματος με την 22/10/1998 εισηγητική έκθεσή της, κατέληξε στην επιλογή της προσφοράς της εταιρίας, με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής προμηθειών.

Σε εκτέλεση της απόφασης στις 16 Δεκεμβρίου 1998, καταγράφεται ότι υπογράφθηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από τον Ανδρ. Μαρτίνη και της εταιρίας "Hospitalia International" με τίμημα, το οποίο μη συμπεριλαμβανομένου το ΦΠΑ ανερχόταν σε 11.246.014.650 δρχ. "Ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησες το γεγονός ότι είχε λάβει από την εταιρία Hospitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1.873.000.565 δολάρια σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης στην εν λόγω εταιρία" επισημαίνεται και συνεχίζεται: Αν δε τα λοιπά μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συνεννούσαν στην αναθεση προμήθειας στην εν λόγω εταιρία, ειδικά μάλιστα με το τίμημα που τελικά επιτεύχθηκε.

Κατά την κατηγορία, η επιβάρυνση του συμβατικού τιμηματος με το ποσό που αποτελούσε προμήθεια για την ανάθεση της σύμβασης προκύπτει ευκρινώς από το γεγονός ότι στις 28 / 12/ 1998 ο λογαριασμος 0251-380142-0 πιστώθηκε από την εταιρία Hospitalia International με 1.873.565,04 δολάρια (3.130.850 γ.μάρκα), ενώ στο άρθρο 4 της σύμβασης προβλεπόταν ότι το ποσό 3,5 εκατ μάρκα που αποτελεί μέρος του ποσοστού 20% του συμβατικού τιμήματος, το οποίο θα καταβαλοταν ως προκαταβολή εντος 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης η οποία συνέβη στις 16/12 / 1998 επομένως έως τις 26/12/1998.

"Αδιαφανής μνεία στη σύμβαση"

Αναφέρει ο δικαστικός λειτουργός σχετικά: "Ο λόγος για τον οποίο γίνεται μνεία στη σύμβαση του ποσού των 3,5 εκατ. γ. μάρκων ως διακριτού μέρους της προκαταβολής του 20% του συμβατικού τιμήματος είναι αδιαφανής ιδιως μάλιστα εν όψει της εντελώς ασαφούς αιτιολογίας "εκκίνηση του έργου και κόστος σχεδιασμού", ο οποίος είναι άγνωστο τί ακριβώς αφορά και δεν εξειδικεύεται περαιτέρω". Επίσης, επισημαίνει ότι η βλάβη στο κοινωφελές ίδρυμα είναι ισόποση της προμήθειας που τελικά επιβάρυνε το συνολικό τίμημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα της μίζας ακολούθησαν μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιριών: "Το ποσό των 3.133.350,17 γ. μάρκων, το οποίο η Hospitalia International υποσχέθηκε και κατέβαλε σε εσένα, προκειμένου να ταχθείς ως πρόεδρος τόσο της επιτροπής προμηθειών όσο και ως πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος, υπέρ της ανάθεσης σε αυτήν της σύμβασης νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξολισμού για το νοσοκομείο, διοχετεύχθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς, που ανήκαν είτε σε σένα είτε στη σύζυγό σου Γ. Μαρτίνη είτε και στυς δύο από κοινού είτε τέλος στον Θ. Κ. (σ.σ. πρόκειται για δικηγόρο Αθήνας και οικονομικό διαχειριστή εμπλεκόμενων εταιριών), προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή προέλευσή του και να χαθούν τα ίχνη της κίνησής του από λογαριασμό σε λογαριασμό. Στη συνέχεια διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητη περιουσία". Τέλος καταγράφεται στο κατηγορητήριο και το ποσό των 600.000 δολαρίων το οποίο φέρεται να επενδύθηκε μέσω εταιρίας το 1998, και τα εισοδήματα αυτού εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος.

Το κτίριο του Mega Channel

Το ακίνητο, το οποίο φέρεται να αγόρασαν οι δύο κατηγορούμενοι με τα χρήματα της μίζας, δεν είναι άλλο από το κτίριο όπου στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega Channel: "το ποσό δραχμαποιήθηκε και εκδόθηκαν τρεις επιταγές ενώ στις 9/8/2001 το Ερρίκος Ντυνάν ως οικοπεδούχος μεταβίβασε στην State Enterprises ακίνητα κυριότητάς του, ευρισκόμενα εντός του κτιρίου που αποκαλείται Πολιτεία Busuness Centre και το οποίο αποτελεί μέρος του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος εντός του οποίου στεγάζεται το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στο ποσό των 277.400.000 δρχ που αναφέρεται στο συμβόλαιο ότι καταβλήθηκε ενώπιον συμβολαιογράφου".

Παράλληλα, στις 30 Νοεμβρίου μεταβιβάστηκαν στην ίδια εταιρία δύο θέσεις στάθμευσης εναντι 10 εκατ. δρχ. Κατά την κατηγορία, "τα ακίνητα παρέμειναν στην κυριότητα της State Enterprises έως τις 28/12/2010 οπότε και μεταβιβαστηκαν, έναντι 418.540,68 ευρώ, στην Γεωργία Μαρτίνη, επί των οποίων ο Ανδρ. Μαρτίνης παρακράτησε για τον εαυτό του ευφόρου ζωής την επικαρπία", ενώ την ίδια ημέρα η State Enteprises φέρεται να έπαυσε τις εργασίες της, δηλώνοντας τη μεταβολή αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Προσθέτει δε, πως "για το χρονικό διάστημα της τάξης της 15ετίας εσύ και η σύζυγός σου εισπράττατε μίσθωμα ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως, με αποτέλεσμα στο συνολικό χρονικό διάστημα να έχετε αποκομίσει ποσό 990.000 ευρώ".

Πηγή: News247.gr

Δημοφιλή