ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/05/2016 09:00 EEST | Updated 19/05/2016 09:01 EEST

Τσαρλς Νταλάρα: Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Είναι ανάγκη οι Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν τον έλεγχο της μοίρας τους και να βάλουν στην άκρη τις όποιες πολιτικές τους διαφορές τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλλάρα, μιλώντας σε διεθνές νομικό συνέδριο στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις του τόπου λειτουργούσαν ως εργοδότες, μεγεθύνοντας τον κρατικό τομέα.

Αναφερόμενος στο «κούρεμα» του χρέους των ιδιωτών πιστωτών (PSI), ο πρώην επικεφαλής του IIF το χαρακτήρισε ιστορικό, ωστόσο είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν έφερε αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε η παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται μεταξύ άλλων και στον μη σωστό σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής αλλά και στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Το «φάρμακο» πρέπει να αλλάξει, καθώς όσο υπάρχει ύφεση, δεν μπορεί να επιτυγχάνεται πλεόνασμα, πρόσθεσε.

Σε αναδρομή του στο ξεκίνημα της κρίσης είπε ότι τα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στη δομή της ελληνικής οικονομίας και στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους θα είχε επιλυθεί, αν δεν υπήρχε η διεθνής οικονομική κρίση.

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ανέφερε ότι στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η ευρωζώνη ήθελε να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Το συγκριτικό όμως πλεονέκτημα του ΔΝΤ είναι ότι δεν έχει πολιτικές δυσκολίες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post