Προς κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ

Προς κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ
Fontvieille disrict and harbor
Fontvieille disrict and harbor
Laine Pierre-antoine via Getty Images

Στην κατάρτιση κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων και κυρώσεων σε βάρος τους πρόκειται να συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από εταιρείες και εύπορους ιδιώτες.

Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αυτή τη στιγμή τις δικές τους «μαύρες λίστες» φορολογικών παραδείσων ή «μη συνεργάσιμων» επικρατειών, αλλά οι λίστες αυτές διαφέρουν μεταξύ τους και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να αποφασίσει εάν και ποια περιοριστικά μέτρα θέλει να επιβάλει.

Η κίνηση της ΕΕ να συντονίσει και να εναρμονίσει τις λίστες έρχεται στον απόηχο των διαρροών των Panama Papers τον Απρίλιο, που αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη φοροδιαφυγή εταιρειών και ιδιωτών μέσω φορολογικών παραδείσων.

Στη συνάντηση της επόμενης Τετάρτης, οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στην έναρξη της κατάρτισης μιας κοινής «μαύρης λίστας» μη συνεργάσιμων επικρατειών έως τον Σεπτέμβριο, η οποία να οριστικοποιηθεί τον επόμενο χρόνο.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή κοινών κυρώσεων από τις χώρες της ΕΕ σε βάρος των φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, θα μπορούσε να εξεταστεί η επιβολή φορολογικών, και όχι μόνο, κυρώσεων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα