ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/05/2016 07:04 EEST | Updated 19/05/2016 07:04 EEST

Οι συνομιλίες-σοκ των ληστών που βασάνιζαν ηλικιωμένους: «Την έχω κάνει μέσα στα αίματα και πάλι δεν μιλάει»

Η πρωτοφανής αγριότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τα θύματά τους τα μέλη συμμορίας ληστών που «χτυπούσαν» σπίτια στην Αττική αποτυπώνεται μέσα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης.

«Φίλε τίποτα. Ψάχνουμε το σπίτι αλλά δεν βρίσκουμε τίποτα. Θα την γ… Δεν μας λέει που είναι τα λεφτά. Την έχω κάνει μέσα στα αίματα και πάλι δεν μιλάει», έλεγε ο ένας από τους ληστές που βασάνιζαν ηλικιωμένους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με συνεργό του.

Οι οχτώ δράστες που συμμετείχαν στη ληστεία δύο ηλικιωμένων αδερφών είχαν πάρει δύο δακτυλίδια και ένα ρολόι, τα οποία φορούσαν οι ηλικιωμένες. Η 87χρονη Σ.Μ., μετά από δύο μήνες νοσηλείας, πέθανε από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, συνέπεια του ξυλοδαρμού που υπέστη, όπως κατέθεσε η 84χρονη αδερφή της, επίσης θύμα των ληστών. Σε άλλη απομαγνητοφωνημένη συνομιλία ο ένας από τους ληστές κατά τη διάρκεια της ληστείας επικοινωνεί με αλλοδαπή, η οποία ήταν τσιλιαδόρος και αναφέρει: «Είμαστε μέσα, είμαστε μέσα τις έχουμε πιάσει αλλά κάνουν πολύ φασαρία».

Οι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν 16 μέλη της σπείρας (15 Αλβανοί και ένας Έλληνας), οι οποίοι ευθύνονται για πέντε ληστείες ηλικιωμένων μέσα στα σπίτια τους και 28 κλοπές-διαρρήξεις από εξοχικές κατοικίες. Οι αδίστακτοι δράστες όπως προκύπτει και από τις συνομιλίες τους εντόπιζαν οικίες που διέμεναν ηλικιωμένα άτομα. Εισέβαλλαν στο εσωτερικό τους, νυχτερινές ώρες που τα θύματα κοιμούνταν. Με όπλα, μαχαίρια και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερη βιαιότητα ξυλοκοπούσαν και βασάνιζαν τα ηλικιωμένα θύματά τους για να τους αποκαλύψουν τα σημεία που είχαν κρυμμένα χρήματα και κοσμήματα.

Κάπως έτσι τα ξημερώματα της 5ης Μαρτίου 2016 φορώντας κουκούλες αναρριχήθηκαν από τις σιδερένιες βάσεις εξωτερικού ανελκυστήρα στο μπαλκόνι διαμερίσματος 1ου ορόφου στη Λ. Δημοκρατίας στα Μελίσσια. Παραβίασαν το τζάμι μπαλκονόπορτας και μπήκαν στο εσωτερικό του σπιτιού. Ένας δράστης ακινητοποίησε την 84χρονη Α. Β. στο δωμάτιό της και ένας δεύτερος που κρατούσε πιστόλι πήγε στο δωμάτιο που κοιμόταν η 87χρονη αδερφή της Σ. Μ., την οποία άρχισε να γρονθοκοπεί και την ακινητοποίησε στο κρεβάτι. Τις έδεσαν μαζί με υφασμάτινη λωρίδα από σεντόνι που έσκισαν, άρπαξαν από τα χέρια τους δύο δακτυλίδια και ένα ρολόι. Η 87χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου στις 7 Μαΐου2016 πέθανε από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ζωική εξάντληση και ανακοπή όπως αναφέρεται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Σύμφωνα με κατάθεση της αδερφής της, οι θεράποντες ιατροί ανέφεραν ως αιτία θανάτου τον ξυλοδαρμό που υπέστη από τους δράστες της ληστείας, κάτι που ενδέχεται να επιβεβαιωθεί ή όχι από τον Ιατροδικαστή.