Συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών εντοπίστηκαν βόρεια της Αλεξάνδρειας

Συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών εντοπίστηκαν βόρεια της Αλεξάνδρειας
An EgyptAir Airlines passenger jet takes off from Charles de Gaulle airport, operated by Aeroports de Paris, in Roissy, France, on Thursday, May 19, 2016. Egypt deployed naval ships to search for an EgyptAir Airbus A320 en route to Cairo from Paris that went missing overnight off the coast of the North African country with 66 people on board. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images
An EgyptAir Airlines passenger jet takes off from Charles de Gaulle airport, operated by Aeroports de Paris, in Roissy, France, on Thursday, May 19, 2016. Egypt deployed naval ships to search for an EgyptAir Airbus A320 en route to Cairo from Paris that went missing overnight off the coast of the North African country with 66 people on board. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Συντρίμμια του αεροσκάφους Α320 της Egyptair και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών εντοπίστηκαν 290 χλμ βόρεια της Αλεξάνδρειας, γεγονός που ενισχύει το σενάριο ότι το αεροπλάνο συνετρίβη στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην θάλασσα έχουν εντοπιστεί και σοροί, ενώ οι αρχές αναζητούν το «μαύρο κουτί» που αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά για την αιτία της συντριβής.

«Η προεδρία με βαθύτατη θλίψη πενθεί τα θύματα που επέβαιναν στην πτήση της Egyptair και σκοτώθηκαν μετά την συντριβή του αεροπλάνου στη Μεσόγειο ενώ κατευθυνόταν στο Κάιρο», δήλωσε από το Παρίσι όπου είχε αναχωρήσει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, σήμερα, Παρασκευή, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Η πτήση Α320 μετέφερε 66 ανθρώπους (56 επιβάτες, 7μελες πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας) και εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο. Οι πιλότοι είχαν επικοινωνήσει με το FIR Αθηνών και τίποτα δεν έδειχνε ότι αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα.

Όταν όμως ρωτήθηκαν εάν γνωρίζουν ότι πρόκειται να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, κανένας από τους πιλότους δεν έδωσε κάποια απάντηση και το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, το αεροσκάφος είχε κάνει απότομους ελιγμούς και έπεσε απότομα από τα 35.000 στα 10.000 πόδια πριν «εξαφανιστεί».

Χθες, Πέμπτη, είχε προκληθεί σύγχυση με το κατά πόσο ευρήματα που είχαν εντοπιστεί νοτιοανατολικά της Κρήτης ανήκαν στο αεροσκάφος A320. «Με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι τις 9 το βράδυ τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην θαλάσσια περιοχή δεν ταυτοποιήθηκαν ότι είναι συντρίμμια αεροσκάφους», δήλωσε τελικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιος Μπίνης.

Δεν είναι γνωστά ακόμα τα αίτια της συντριβής, ούτε η τύχη των επιβατών. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η συντριβή να οφείλεται σε τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία αναλύσεων Stratfor, το αεροσκάφος είναι πιθανό να επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρους.

«Το πλήγμα από έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος είναι επίσης πιθανό, αν και οι εξτρεμιστές στην Αίγυπτο και σε κοντινές περιοχές δεν πιστεύεται ότι έχουν πρόσβαση σε πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροσκάφος σε αυτό το υψόμετρο», αναφέρει η εταιρεία σε ενημερωτικό της δελτίο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαΐλ, είχε δηλώσει ότι οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

Αναζητούν υπόπτους στη Γαλλία

Από σήμερα, Παρασκευή, ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον περασμένο χρόνο στο Παρίσι, οι αρχές αποφάσισαν να περάσουν από το μικροσκόπιο τις 86.000 άδειες πρόσβασης στην «απαγορευμένη», όπως αποκαλείται, ζώνη του αερολιμένα Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ.

Συνολικά, το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Απριλίου του 2016, σε περισσότερους από 600 ανθρώπους οι άδειες πρόσβασης έχουν ανακληθεί ή δεν τους έχουν χορηγηθεί ή δεν έχουν ανανεωθεί. Μεταξύ αυτών, οι 85 θεωρούνται ύποπτοι για ριζοσπαστικοποίηση, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.

Παρά το γεγονός αυτό, καταμετρώνται ακόμη «400 ανησυχητικές περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης» επιβεβαιώνει μια πηγή ενήμερη για την υπόθεση.

Με στόχο να τους αναγνωρίσουν, οι αρχές ερευνούν και την παραμικρή λεπτομέρεια: την άρνηση, για παράδειγμα, από έναν εργαζόμενο γένους αρσενικού να απευθύνεται σε μια γυναίκα ή να λαμβάνει οδηγίες από μια γυναίκα επαρκεί προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να του ανακληθεί η άδεια εισόδου του.

Από την Πέμπτη, το προσωπικό εδάφους που είχε την ευκαιρία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό, να προσεγγίσει το αεροσκάφος της αιγυπτιακής εταιρείας που βυθίστηκε στη Μεσόγειο τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, δίνει κατάθεση στους ερευνητές.

Σύμφωνα πάντως με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, «κανένα κενό ή ύποπτο πρόσωπο» δεν έχουν εντοπιστεί προς το παρόν.

Με μια πρώτη ματιά, τα μέτρα ασφαλείας στο Ρουασί «εφαρμόστηκαν σωστά» δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στην υπόθεση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Aντιπαράθεση Κλίντον-Τραμπ με αφορμή την συντριβή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε αφορμή για να εξαπολύσουν οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πυρά ο ένας ενατίον του άλλου. Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξής της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Κλίντον αξιοποίησε την τραγική απώλεια του αεροσκάφους της EgyptAir πάνω από τη Μεσόγειο, προκειμένου να τονίσει ότι ο Τραμπ δεν έχει τις ικανότητες να ενώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, ώστε ν΄ αντιδράσουν από κοινού στις παγκόσμιες απειλές.

«Γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι αυτή η δουλειά, ενώ χρειαζόμαστε σταθερότητα, δύναμη, αλλά και εξυπνάδα. Έχω καταλήξει ότι δεν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κλίντον. Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι δε θα απαντά στα προσωπικά σχόλια του Τραμπ. « Μπορεί να λέει ό,τι θέλει», δήλωσε.

Δημοφιλή