Η ακρόαση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ "τελείωσε", "δεν θέλησε να μιλήσει σήμερα" και διευκρίνισε ότι "θα το κάνει αργότερα", δήλωσε σήμερα στο AFP ένας από τους συνηγόρους του, ο Φρανκ Μπερτόν.
Το μοναδικό εν ζωή μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έφθασε νωρίς το πρωί στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, για να καταθέσει ενώπιον των ανακριτών. Πρόκειται για την πρώτη ανάκρισή του, η οποία αναμενόταν για να δοθεί συνέχεια στην έρευνα για τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε από το κελί του όπου κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας έξω από την πόλη. Ενώ είχε αρχικά φανεί ότι "ήθελε πολύ να μιλήσει", τελικά δεν άνοιξε το στόμα του και αρνήθηκε να απαντήσει στον ανακριτή σ' αυτή την πρώτη ανάκρισή του στη Γαλλία.
"Από την αρχή κατέστησε σαφές ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να σιωπήσει, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις του ανακριτή", ανακοίνωσε η εισαγγελία. "Αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει τους λόγους που τον οδηγούν να κάνει μια τέτοια χρήση του δικαιώματός του στη σιωπή. Αρνήθηκε με τον ίδιο τρόπο να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις που είχε κάνει προηγουμένως ενώπιον των βέλγων αστυνομικών και του ανακριτή".
Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Αμπντεσλάμ δεν υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει στο μέλλον, ούτε δεσμεύτηκε για κάτι άλλο.
Ο δικηγόρος του Αμπντεσλάμ, Γάλλου γεννημένου στο Βέλγιο, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι ο πελάτης του θα μιλούσε κατά την ανάκρισή του. Σε βάρος του Αμπντεσλάμ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία και φόνους στις 27 Απριλίου, μετά την έκδοσή του από το Βέλγιο.
"Δεν θέλησε να μιλήσει σήμερα" και είπε ότι "θα το κάνει αργότερα", δήλωσε ο Φρανκ Μπερτόν. "Ήθελε να ασκήσει το δικαίωμά του στη σιωπή, θα πρέπει να του δοθεί χρόνος, αυτός θα επιλέξει τη στιγμή που θα μιλήσει".
Από την άλλη πλευρά, ο Ζεράρ Σεμλά, δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα των επιθέσεων προειδοποίησε: "Κυρίως δεν πρέπει να κρεμόμαστε από τα χείλη του" και να περιμένουμε "εντυπωσιακές αποκαλύψεις", δεδομένου ότι "οι έρευνες έχουν ήδη προχωρήσει πολύ".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)