Μια εκκλησία του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε πολύχρωμη ντίσκο-έργο τέχνης

Μια εκκλησία του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε πολύχρωμη ντίσκο-έργο τέχνης

Οι τοίχοι μιας ιστορικής εκκλησίας του 19ου αιώνα είναι αυτές τις μέρες λουσμένοι από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, χάρη σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση της Βρετανίδας καλλιτέχνη Liz West.

Οι 700 χρωματιστοί, ακρυλικοί καθρέφτες που απαρτίζουν την εγκατάσταση της West με τίτλο «Our Colour Reflection», πλημμυρίζουν με φως τους σιδηροπυρίτους τοίχους της εκκλησίας St John στο Scunthorpe της Αγγλίας, η οποία χτίστηκε το 1891 και πλέον λειτουργεί ως κέντρο τεχνών.

Η West δημιούργησε καθρέφτες σε 15 διαφορετικά χρώματα με τη διάμετρό τους να ποικίλλει από 30cm έως 60cm. Έπειτα τους τοποθέτησε σε διάφορα ύψη ώστε να αντικατοπτρίζουν τα τείχη της πρώην εκκλησίας, την οροφή της και τον κυρίως ναό και να αποκαλύπτουν τμήματα της αρχιτεκτονικής του κτίσματος που, σε άλλη περίπτωση, θα περνούσαν απαρατήρητα.

«Για εμένα ο τίτλος “Our Colour Reflection” μιλά τόσο για το φυσικό καθρέφτισμα της αρχιτεκτονικής και την εμπειρία των επισκεπτών με το έργο, όσο και για τον συναισθηματικό, διανοητικό και ίσως πνευματικό στοχασμό στον οποίο όλοι μας καταφεύγουμε όταν μας δίνεται ο χρόνος ή η ευκαιρία», λέει η West στην Huffington Post US.

Η καλλιτέχνης είπε πως πέρασε δύο χρόνια ερευνώντας και σχεδιάζοντας την εγκατάσταση, παίρνοντας χρόνο για να μελετήσει την ιστορία του κτιρίου και τις προεκτάσεις του να δουλεύεις μέσα σε έναν πρώην χώρο λατρείας.

Οι καθρέφτες της μιμούνται το απαλό, πολύχρωμο φως που αντανακλάται μέσα από βιτρό παράθυρα, κάτι άμεσα συνδεδεμένο με την αισθητική των εκκλησιών. Οι επισκέπτες, επίσης, «πιάνουν» αμέσως τον συμβολισμό.

«Μια κυρία παρατήρησε πως, στα μάτια της, φαινόταν σαν τα βιτρό να είχαν πέσει από τα παράθυρα στο πάτωμα και να λαμπύριζαν υπό το φως του ήλιου», λέει η West.

Η καλλιτέχνης παίζει συχνά με το έντονο φως και το χρώμα στις εγκαταστάσεις της, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούν λαμπτήρες φθορισμού. Αντίθετα, το «Our Colour Reflection» βασίζεται στο φυσικό φως και έτσι αλλάζει χαρακτήρα ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

«Είναι παιχνιδιάρικο, κομψό, ελκυστικό και ίσως η πιο προσεγμένη και ήσυχη δουλειά μου», λέει η West.

Σε περίπτωση που επισκεφθείτε την Αγγλία μέσα στο επόμενο διάστημα, η εγκατάσταση της West θα διαρκέσει μέχρι και τις 25 Ιουνίου.

Δημοφιλή