Συρία: Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2011 στις φυλακές του καθεστώτος

Συρία: Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2011 στις φυλακές του καθεστώτος

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε πέντε χρόνια από τα βασανιστήρια ή εξαιτίας των φρικτών συνθηκών κράτησης στις φυλακές του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

"Από τον Μάρτιο 2011, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βασανιστήρια ή εξαιτίας κακομεταχειρίσεων, ιδιαίτερα της απουσίας φαρμάκων και τροφής, στα κέντρα κράτησης του καθεστώτος", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο αριθμός αυτός αναφέρθηκε από πηγές στο καθεστώς.

"Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων έχει καταγραφεί στη φυλακή της Σεντνάγια και στα κέντρα κράτησης των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και της κρατικής ασφάλειας", πρόσθεσε.

Η φυλακή της Σεντάγια βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. βορείως της Δαμασκόυ και είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει πως έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τα ονόματα 14.456 νεκρών, μεταξύ των οποίων 110 παιδιά.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις φυλακές του καθεστώτος από το 2011 που άρχισε η σύγκρουση, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 270.000 ανθρώπους και έχει υποχρέωσει εκατομμύρια να διαφύγουν από τη χώρα, δημιουργώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, "πολλές χιλιάδες" άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της ίδιας περιόδου στις φυλακές των ανταρτικών και των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Τον Φεβρουάριο, οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία είχαν κατηγορήσει το καθεστώς της Δαμασκού για "εξόντωση" κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι οι μαζικοί θάνατοι φυλακισμένων ήταν το αποτέλεσμα μιας "κρατικής πολιτικής".

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είχε από την πλευρά του ανακοινώσει τον διορισμό της Εύα Σβόμποντα ως αρμόδιας για το ζήτημα των κρατουμένων και των ανθρώπων που έχουν απαχθεί.

Δημοφιλή