ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2016 14:28 EEST | Updated 22/05/2016 18:08 EEST

Κύπρος: Οκτακομματική Βουλή - Για πρώτη φορά μέσα και οι Εθνικιστές

ullstein bild via Getty Images
(GERMANY OUT) Berlin, Bundeskanzleramt, Empfang des Präsidenten der Republik Zypern, Nikos Anastasiadis durch Bundeskanzlerin Angela Merkel, Foto: Nikos Anastasiadis (Photo by Popow/ullstein bild via Getty Images)

Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου, τονίζει σε αποψινή δήλωση του για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το οποίο φέρνει στο κοινοβούλιο οκτώ κόμματα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, «θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν», διαβεβαιώνει ο Κύπριος πρόεδρος.

Με γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης συγχαίρει όσους ο λαός τίμησε με την ψήφο του και τονίζει ότι « η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή».

Τέλος, σημειώνει πως η απόφαση μεγάλου μέρους του εκλογικού Σώματος να απέχει από τις εκλογές, θα προβληματίσει όλους.

Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο με βάση τα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών στο 27, 6% ψήφισαν: 98.331 (65.55%) και η αποχή ήταν 51.687 (34.45%)

Τα ποσοστά των κομμάτων είναι:

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30.27%

ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 24,82%

Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 15,28%

ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 7,07%

Συμμαχία Πολιτών 5,79%

Αλληλεγγύη 5,25%

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 4.29%

Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 4,29%

Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου 1,2%

Κοινωνικό Κίνημα Σημαία 0,53%

Πνοή Λαού 0.55%

Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης (Ο.Α.Δ) 0.26%

To AKEΛ πήρε τα μηνύματα, δήλωσε ο Α. Κυπριανού

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η ηγεσία του κόμματος πήρε τα μηνύματα του κόσμου από τις σημερινές βουλευτικές εκλογές. «Τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα και δεν μας ικανοποιούν, θα συνέλθουν πολύ σύντομα τα συλλογικά όργανα του κόμματος για εκτιμήσεις» , ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι πάντοτε είναι στη διάθεση των συλλογικών οργάνων ο ίδιος και ότι στο ΑΚΕΛ "κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας".

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)