Σε δημοπρασία σπάνια πρώτη έκδοση του Κεφαλαίου με την υπογραφή του Μαρξ και η ιστορία πίσω από αυτή

Σε δημοπρασία σπάνια πρώτη έκδοση του Κεφαλαίου με την υπογραφή του Μαρξ και η ιστορία πίσω από αυτή
Soviet USSR postage stamp with Karl Marx,1968
Soviet USSR postage stamp with Karl Marx,1968
alexkar08 via Getty Images

Είναι ένα από τα βιβλία που η ανάγνωση τους- και ακόμη περισσότερο οι ερμηνείες που δόθηκαν στο περιεχόμενο του σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο- άλλαξαν την ιστορία. Δεν είναι έκπληξη λοιπόν που μια πρώτη έκδοση του και μάλιστα υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον συγγραφέα αποτελεί ένα πολύτιμο έκθεμα για έναν οίκο δημοπρασιών.

Πρόκειται για «Το Κεφάλαιο» (Das Kapital) του Καρλ Μαρξ και η τιμή εκκίνησης του Bonhams, μόνο για τον πρώτο τόμο, ορίστηκε στις 120.000 βρετανικές λίρες (περισσότερα από 154.000 ευρώ). H δημοπρασία θα γίνει στις 15 Ιουνίου.

Με την ευκαιρία όμως της «ανάδυσης» αυτής της σπάνιας πρώτης έκδοσης- μόλις δύο βιβλία έχουν βγει σε δημοπρασία εδώ και περίπου 140 χρόνια- έρχεται στην επιφάνεια η σχέση του Μαρξ με τον Γιόχαν Γκέοργκ Εκάριους, στον οποίο ανήκε το αντίγραφο που βγαίνει σε δημοπρασία και έχει υπογραφεί από τον συγγραφέα.

Ο ίδιος ο Μαρξ, είχε χαρακτηρίσει τον Εκάριους ως έναν από τους «παλαιότερους φίλους και οπαδούς του» με τον οποίο επίσης φίλος ήταν ο Φρίντριχ Ένγκελς. Το βιβλίο υπογράφτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1867 και ενώ είχε κυκλοφορήσει μόνο ο πρώτος τόμος του έργου- και ο μοναδικός που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του συγγραφέα.

Η φιλία αυτή όμως τελείωσε άδοξα. Ο Εκάριους ήταν ράφτης και μέλος της όπως και οι Μαρξ και Ένγκελς της Λίγκας της Δικαιοσύνης που εξελίχθηκε στην Κομμουνιστική Λίγκα. Ο Εκάριους που έγινε ΓΓ της Πρώτης Διεθνούς, κατηγορήθηκε πως ήταν έμμισθος πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Το 1872 παραιτήθηκε από τη Διεθνή αν και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε μέλος του εργατικού κινήματος. Οι σχέσεις του βέβαια με τον Μαρξ και τον Έγκελς δεν αποκαταστάθηκαν.

Το βιβλίο έμεινε πάντως στην οικογένεια του Εκάριους και μέσα σε αυτό βρέθηκε και το εισιτήριο εισόδου στο αναγνωστήριο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Πληροφορίες από τις βιογραφίες του Μαρξ αναφέρουν, όπως γράφει ο Guardian πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Έγκελς είχαν γνωριστεί με τον Εκάριους το 1847 στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της του δεύτερου συνεδρίου της Λίγκας της Δικαιοσύνης και ήδη από τότε ο Έγκελς γκρίνιαζε πως καθυστερεί η συγγραφή του «Κεφαλαίου».

Παρά βέβαια τις πιέσεις, ο Μαρξ... πήρε το χρόνο. Το έργο του ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε 20 χρόνια μετά, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τις περιγραφές πχ από κατάσκοπο της αστυνομίας ανέφερε πως ο Μαρξ δούλευε μέρα και νύχτα το έργο του, χωρίς να πτοείται από ασθένειες, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε σε οικογενειακό επίπεδο, τους πιστωτές που χτυπούσαν την πόρτα του σπιτιού του συνέχεια.

Δημοφιλή