ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2016 06:59 EEST | Updated 24/05/2016 06:59 EEST

Η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας φέρεται να παρέπεμψε τη Ρούσεφ σε δίκη για να συγκαλύψει το σκάνδαλο Petrobras

FotoArena via Getty Images
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JUNE 30: Presidential candidate Dilma Roussef (R) and her vice Michel Temer attend a convention of PMDB-PT coalition to formalize their candidates to the government of Minas Gerais and Senate on June 30, 2010 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Alexandre Guzanshe/FotoArena/LatinContent/Getty Images)

Δημοσίευμα φέρεται να αποδεικνύει τους πραγματικούς λόγους παραπομπής της πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, σε δίκη. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα Folha de Sao Paulo, η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να «βγάλει από τη μέση» τη Ρούσεφ για να παρεμποδίσει τις έρευνες για το σκάνδαλο Petrobras.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα δημοσίευσε κείμενο που βασίζεται σε ηχητικό υλικό, στο οποίο ο νέος υπουργός Χωροταξίας υπό την προεδρία Μισέλ Τέμερ, Ρομέρο Γιούκα, ακούγεται να προτείνει την παραπομπή της Ρούσεφ σε δίκη, ώστε να παρεμποδιστούν οι έρευνες για το περιβόητο σκάνδαλο. Η ίδια η Ρούσεφ, η οποία είχε από την πρώτη στιγμή κάνει λόγο για «πραξικόπημα», δήλωσε ότι το ηχητικό αυτό υλικό αποδεικνύει ότι στόχος της παραπομπής και καθαίρεσής της από το αξίωμα της προεδρίας ήταν στην πραγματικότητα η προστασία προσώπων που εμπλέκονται στην συγκεκριμένη υπόθεση. Ο ίδιος ο Γιούκα δεν διέψευσε την ύπαρξη του ηχητικού, αλλά δήλωσε ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι και η ίδια η Ρούσεφ εμπλέκεται στο σκάνδαλο Petrobras, το οποίο αφορά στις προσπάθειες κατασκευαστικών εταιρειών να δωροδοκήσουν στελέχη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βραζιλίας με αντάλλαγμα συμβάσεις που υπερτιμολογούσαν, επιβαρύνοντας τη δημόσια επιχείριση. Παρόλα αυτά, η αντιπολίτευση δεν είχε κάνει καμία αναφορά στο συγκεκριμένο σκάνδαλο όταν ζητούσε την καθαίρεση της Ρούσεφ. Αντιθέτως, η ίδια θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης μετά από κατηγορίες ότι παραβίασε τους δημοσιονομικούς κανονισμούς με στόχο εκλογικά οφέλη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νέος πρόεδρος Τεμέρ, κατηγορείται ότι έλαβε 1,5 εκατ. δολάρια από κατασκευαστική εταιρεία σε μια υπόθεση που σχετίζεται με το σκάνδαλο Petrobras. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο, λέγοντας πως τα χρήματα αποτελούσαν δωρεά στην καμπάνια του. Ακόμα, μπορεί ο ίδιος να ζητούσε την καθαίρεση της Ρούσεφ επειδή η ίδια είχε χάσει την δημοτικότητά της, όμως ούτε ο ίδιος είναι προσφιλής στον λαό.

Τον Απριλίο, δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 60% των Βραζιλιάνων δήλωσαν ότι επιθυμούν την καθαίρεση της Ρούσεφ, όμως την ίδια στιγμή, το 58% ζητούσε και την απομάκρυνση του Τεμέρ. Αυτό το δεδομένο ενισχύει τα επιχειρήματα όσων θεωρούν πραξικοπηματική την παραπομπή της προέδρου σε δίκη.

Η Ρούσεφ βρισκόταν στην εξουσία από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, έχει συμπεριληφθεί στα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» του περιοδικού TIME για το 2012 και ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στο λαό. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητά της έπεσε μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Petrobras και σε μια υπόθεση που αφορούσε στη δημιουργία υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο. Η συζήτηση για την παραπομπή της σε δίκη δεν αφορά σε καμία από αυτές τις υποθέσεις, αλλά στην φερόμενη εμπλοκή της σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τεχνητά μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μέσω δανείων, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή της. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και χαρακτήρισε την διαδικασία μομφής «πραξικόπημα». Το σκάνδαλο Petrobras ξέσπασε τον Μάρτιο του 2014 και αφορά σε φερόμενες δωροδοκίες της κρατικής εταιρείας Petrobras από κατασκευαστικές εταιρείες και εξετάζεται από τις αρχές της Βραζιλίας. Η υπόθεση με τα υδροηλεκτρικά φράγματα σχετίζεται με την προώθηση σχεδίων για κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον Αμαζόνιο, παρά τις αντιδράσεις των ιθαγενών που φοβούνταν ότι η περιοχή θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Sponsored Post