ΝΔ για Eurogroup: Πληρώνουμε ακριβά μία αβέβαιη υπόσχεση

ΝΔ για Eurogroup: Πληρώνουμε ακριβά μία αβέβαιη υπόσχεση
Eurokinissi

«Η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης είναι χωρίς προοπτική ανάταξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.

«Οι Έλληνες πληρώνουμε τώρα μια ακριβή και αβέβαιη υπόσχεση για το μέλλον. Έξοδος από τη κρίση δεν φαίνεται στον ορίζοντα», πρόσθεσε.

Επ’ αυτού ανέφερε ότι η ΝΔ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι με τις καθυστερήσεις οδηγεί τη χώρα σε ένα δύσκολο δίλημμα, ή ταπεινωτική συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη. «Τελικά είχαμε ταπεινωτική συνθηκολόγηση», συνέχισε τονίζοντας πως βγήκαν τρία συμπεράσματα.

Πρώτον, είπε, προκύπτει ότι δεν υπάρχει πλήρης και οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεύτερον ότι η δόση που παίρνουμε είναι η μισή σε σχέση με αυτή που είχε προγραμματιστεί και τρίτον ότι η κυβέρνηση δεν έφερε λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σε ερώτηση αν τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να νομοθετηθούν, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον τρόπο.

«Κανείς δεν αποκλείει ότι θα καταφύγει στην προσφιλή της τακτική των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», συμπλήρωσε, ενώ είπε πως μια σωστή διαπραγμάτευση που θα έδινε βαρύτητα στην ουσία, θα μπορούσε να φέρει άλλο αποτέλεσμα.

«Να είστε σίγουροι ότι η αναπτυξιακή προοπτική θα μπορούσε να έχει διασφαλιστεί με άλλο μείγμα πολιτικής", επισήμανε, επαναλαμβάνοντας τους στόχους για 4% ανάπτυξη και 2% πλεονάσματα που ανέφερε την Κυριακή στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη τη ρύθμιση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και δήλωσε πως όταν η ΝΔ ασκήσει ξανά κυβέρνηση είναι θέμα που θα το ξαναδεί. Παρέπεμψε μάλιστα στη σχετική αναφορά του προέδρου του κόμματος στη Βουλή πως «υπερταμείο σε εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές να ζητήσουν και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον, οταν γίνουμε κυβέρνηση, διότι όταν λήξει αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, εμείς θα ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια».

ΚΚΕ: Η συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος

«Με τη συμφωνία στο Eurogroup για τo κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια "ελάφρυνση" του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν κοντά ποδάρια, αφού οι νόμοι που μόλις ψηφίστηκαν δεν ήταν τα τελευταία δύσκολα μέτρα, όπως κορόιδευαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό, η εκτόξευση της φορολογίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των κόκκινων δανείων σε funds, το συμπληρωματικό μνημόνιο-αυτόματος κόφτης, δεν ήταν οι τελευταίοι αντιλαϊκοί νόμοι της "τελευταίας δύσκολης στροφής", που υποσχόταν στον λαό η κυβέρνηση».

«Πολύ περισσότερο που και η επόμενη αξιολόγηση προϋποθέτει νέα επίθεση, με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα, με ομαδικές απολύσεις, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Άλλωστε, το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί και με τις πρόσφατες απαιτήσεις που διατύπωσε ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις» συμπληρώνει.

Επίσης, αναφέρει πως «η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα "θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης" δεν αφορά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, που έχουν φορτωθεί τα βάρη της κρίσης, αλλά το κεφάλαιο που προσδοκά ανάκαμψη των κερδών του», υπογραμμίζοντας: «Με τα σημερινά δεδομένα, της διεθνούς και της εγχώριας οικονομίας, η πρόβλεψη για γρήγορη, σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν τεκμηριώνεται» ενώ «σε κάθε περίπτωση η όποια ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών θα συνοδευθεί με νέες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα παραμένει και θα ενισχύεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο κυβέρνησης-μονοπωλίων».

«Τέλος στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ μπορεί να βάλει ο ίδιος ο λαός με την οργανωμένη πάλη του, την ανασύνταξη του κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία στον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Θεοδωράκης: Ας μην έχουμε τα ίδια τον Οκτώβριο στην επόμενη αξιολόγηση

«Όλοι εδώ στις Βρυξέλλες -και αναφέρομαι κυρίως στους φίλους της Ελλάδας- λένε ότι για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε και έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, να διαλυθούν πάλι τα πάντα, για να πάρει μια απόφαση», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup. Και συνεχίζει: «Και σε τέτοιες περιπτώσεις πληρώνεις ένα ακριβό τίμημα, ένα βαρύ λογαριασμό, που το πληρώνει βέβαια η ελληνική κοινωνία. Παρόλα αυτά ελπίζω η απόφαση του Eurogroup να προσφέρει μια πρόσκαιρη έστω σταθερότητα, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, που την αναμένει πως και πως η ελληνική οικονομία».

«Πιστεύω να έγινε μάθημα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή η χαμένη Άνοιξη και να μην έχουμε τα ίδια τον Οκτώβριο στην επόμενη αξιολόγηση. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτόν δεν βάζουν μυαλό. Ή δεν μπορούν ή δεν ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους» υπογράμμισε.

Δημοφιλή