FYI: «Συμπληρωμένο» όχι «συμπληρωματικό» μνημόνιο διευκρινίζει η Κομισιόν για την ανακοίνωσή της

FYI: «Συμπληρωμένο» όχι «συμπληρωματικό» μνημόνιο διευκρινίζει η Κομισιόν για την ανακοίνωσή της
SOOC

Χαμένα στη μετάφραση βρέθηκαν πολλά ελληνικά ΜΜΕ για την ανακοίνωση της Κομισιόν μετά τη συμφωνία για την Ελλάδα που επετεύχθη τα ξημερώματα στο Eurogroup. Και αυτό γιατί η αναφορά σε «supplemental Memorandum of Understanding», του αγγλικού κειμένου μεταφράστηκε ως «συμπληρωματικό» μνημόνιο συμφωνίας, προκαλώντας σύγχυση γιατί αυτό θα σήμαινε πρόσθετο Μνημόνιο. Ενώ αντίθετα, όπως μας εξήγησε στέλεχος του γραφείου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην Αθήνα, αφορούσε σε επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος και όχι σε πρόσθετο Μνημόνιο.

Έτσι, το γραφείο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην Αθήνα έσπευσε με tweet να διευκρινίσει τα πράγματα. Γράφοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «συμπληρωμένο» και όχι «συμπληρωματικό» μνημόνιο συμφωνίας, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων», αλλάζοντας και την μετάφραση της λέξης.

«Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ). Με ένα συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το δ.σ. του ΕΜΣ θα ολοκληρωθεί το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος» αναφέρει η Κομισιόν, σε ορθή επανάληψη της ανακοίνωσής της (διαβάστε το αγγλικό κείμενο).

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Η Επιτροπή στέκεται στη δημιουργία συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, κάτι «απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα».

«Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», καταλήγει η Κομισιόν.

Δημοφιλή