Κατριβάνου: Δεν έβγαινε η φωνή μου να ξαναπώ «ναι σε όλα»

Κατριβάνου: Δεν έβγαινε η φωνή μου να ξαναπώ «ναι σε όλα»
Sooc

Στους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε μετά την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναφέρθηκε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως η ίδια δήλωσε, είχε σκεφτεί να καταψηφίσει και προηγούμενες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, ενώ αποκάλυψε ότι αισθανόταν «ντροπή και ευθύνη» ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Την Κυριακή, όπως είπε, δεν άντεξε να πει «ναι σε όλα».

«Το είχα σκεφτεί αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα, όταν ψηφιζόταν το ασφαλιστικό και επίσης, πολύ έντονα, όταν υπογράψαμε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας: μια συμφωνία παράνομη, που επιστρέφει πρόσφυγες σε μη ασφαλή χώρα, την Τουρκία, ανατρέποντας τη Συνθήκη της Γενεύης. Και μάλιστα τη συμφωνία αυτή την παρουσιάσαμε –και εξακολουθούμε να την παρουσιάζουμε– σαν επιτυχία!

Η συμφωνία είχε άμεσες επιπτώσεις: στα hotspots, στην παροχή ασύλου, σε κάκιστες συνθήκες διαβίωσης, στα ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτά και αρκετά άλλα με έκαναν να νιώθω ντροπή και ευθύνη ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αισθανόμουν, κάθε μέρα και περισσότερο, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Ωστόσο, υπερίσχυε μέχρι τώρα η απόφαση να παλεύω τα πράγματα από μέσα, να στηρίζω τις θετικές πρωτοβουλίες, να χρησιμοποιώ την όποια εξουσία μού έδινε ο ρόλος μου.

Τι άλλαξε την Κυριακή; Με μια φράση: Μου ήταν αδύνατον, δεν έβγαινε η φωνή μου να ξαναπώ "Ναι σε όλα". Και από τη στιγμή που είπα "όχι" σε δύο βασικά άρθρα, δεν μπορούσα να παραμείνω βουλευτής.

To κριτήριο για μένα δεν ήταν αν το υπερταμείο και ο κόφτης ήταν λιγότερο κακά σε σχέση με άλλα μέτρα στη θέση τους· αυτοτελώς, είναι εξαιρετικά κακά, μας υπερβαίνουν (ακόμα και… βιολογικά) και το τι είναι το καταλαβαίνουμε αν σκεφτούμε τι σχέση έχουν με τις προσδοκίες και τα πιστεύω μας».

Δημοφιλή