Το Spetses Classic Yacht Regatta 2016 «ανοίγει πανιά»

Το Spetses Classic Yacht Regatta 2016 «ανοίγει πανιά»
NIKOS ALEVROMYTIS

Για 6η συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί φέτος μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών - Spetses Classic Yacht Regatta 2016 έχοντας πλέον καθιερωθεί ως μια διοργάνωση – θεσμός για την ελληνική κλασσική -και όχι μόνο- ιστιοπλοΐα. Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ανάπτυξης το event, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας είναι η HuffPost Greece, δεν είναι απλώς ο δημοφιλέστερος αγώνας Κλασσικών σκαφών στην Ελλάδα, αλλά ένας από τους σημαντικότερους στη Μεσόγειο.

Το Spetses Classic Yacht Regatta περιλαμβάνει ιστιοδρομίες για Κλασσικά Σκάφη, Παραδοσιακά Σκάφη, Παραδοσιακές Λέμβους και Οικογενειακές Λέμβους – Dinghies και διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών. Στον αγώνα λαμβάνουν μέρος μερικά από τα πιο διάσημα κλασικά σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα και σημαντικές αντίστοιχες παρουσίες από το εξωτερικό με φόντο το υπέροχο νησί του Αργοσαρωνικού και θεμέλιο τις αξίες της ευγενούς άμιλλας, του ‘ευ αγωνίζεσθαι’ και του υγιούς συναγωνισμού. Από αυτόν τον ξεχωριστό συνδυασμό στοιχείων και αξιών προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τον αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό στην χώρα.

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (Ν.Ο.Ε.), Αλέξανδρος Παπαδόγγονας δήλωσε: «Η φετινή, 6η διοργάνωση του Spetses Classic Yacht Regatta, ενός από τους πιο σημαντικούς αγώνες κλασικών σκαφών στη Μεσόγειο, θα έχει επιπλέον το χαρακτήρα μιας γιορτής της ελληνικής ναυτοσύνης ένα μόλις μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους παραδοσιακά η ιστιοπλοΐα κρατά ψηλά την ελληνική σημαία». Ο Νώντας Λαμπαδάριος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του SCYR και Αντιπρόεδρος του Ν.Ο.Ε., πρόσθεσε από την πλευρά του: «Οι προηγούμενες πέντε διοργανώσεις του Spetses Classic Yacht Regatta έχουν ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη, ώστε από οργανωτικής πλευράς η διατήρηση στο ίδιο επίπεδο και ακόμα μεγαλύτερη άνοδος του αγώνα αποτελούν μεγάλη πρόκληση. Ανταποκρινόμαστε σε αυτή την πρόκληση μένοντας πιστοί στις αξίες του Ν.Ο.Ε. και υπηρετώντας το όραμά του με συνέχεια και συνέπεια».

Η επίσημη έναρξη του αγώνα, όπως είναι πια καθιερωμένο, θα γίνει με το Cocktail Party στο πολυτελές ξενοδοχείο Nikki Beach Resort and Spa. Στο πλούσιο ναυταθλητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου οι προγραμματισμένες ιστιοδρομίες θα χαρακτηρίζονται από πλήθος συμμετοχών, έντονο συναγωνισμό και παράλληλες δράσεις. Η επιτυχία των κατηγορίων που εντάχθηκαν πέρσι για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ήταν τέτοια που καθιστά σχεδόν αυτονόητη τη… μονιμοποίησή τους. Ετσι θα απολαύσουμε και φέτος τα Classic Dinghies υπό το σύστημα ισοζυγισμού Portsmouth Yardstick, με το συναγωνισμό να εντείνεται καθώς οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν και για κύπελλα του πρώτου σκάφους στις επιμέρους κατηγορίες του αγώνα. Επίσης, καθιερώνεται και το Challenge Race με σκοπό πρωτίστως τη διασκέδαση, αλλά και την προετοιμασία, για ζευγάρια σκαφών που φθάνουν νωρίς στις Σπέτσες.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι, σε μια συμβολική κίνηση ένδειξης σεβασμού προς την ιστορία του νησιού, για πρώτη φορά η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας.

Χρυσός χορηγός του Spetses Classic Yacht Regatta 2016 είναι το Ίδρυμα Λάσκαρη που έχει ως στόχο την πλήρη στήριξη των σπορ και των αθλητικών επιτευγμάτων στην Ελλάδα. Στην ίδια προοπτική, η πρωτοβουλία “Hellas Goes to Rio” του Ιδρύματος Λάσκαρη θα βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο τις ομάδες και τους αθλητές που προπονούνται ή που έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Επιπλέον, το Ίδρυμα Λάσκαρη βρίσκεται σε διαδικασία χρηματοδότησης για την ανέγερση γηπέδων πολλαπλών χρήσεων σε απομακρυσμένα νησιά και μη προνομιούχες περιοχές και δήμους, ενώ τα γήπεδα αυτά (10 αυτή τη στιγμή) θα κατασκευαστούν κοντά ή μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα από τα νέα παιδιά.

Δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται στη Γραμματεία Αθλητισμού του ΝΟΕ ή μέσω της ιστοσελίδας του αγώνα μέχρι την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 και ώρα 15:00.