Τσίπρας: Δρόμος αντοχής και όχι ταχύτητας η επίλυση του Κυπριακού

Τσίπρας: Δρόμος αντοχής και όχι ταχύτητας η επίλυση του Κυπριακού
Eurokinissi

«Η στενή μας συνεργασία και η προώθηση πρωτοβουλιών τριμερούς συνεργασίας έχουν αναδείξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε έναν ουσιαστικό πυλώνα για την οικονομική συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και νομίζω ότι ο ρόλος αυτός μας βοηθάει να δούμε καλύτερους όρους και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πάντα επί τη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας πάντως ότι «αυτή είναι μια πορεία που έχει σκαμπανεβάσματα, είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι ένας δρόμος ταχύτητας».

«Είμαι ικανοποιημένος που έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε μια γραμμή που χαρακτηρίζεται από σύνεση, αλλά και από αποφασιστικότητα. Νομίζω θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να επικεντρώσουμε στους κρίσιμους εκείνους στόχους, διότι μια λύση πρέπει, πάνω από όλα, να είναι μια δίκαιη λύση» είπε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη την Ελλάδα διότι κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας και δυσκολιών και τόνισε ότι εάν με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την κυβέρνηση, συνεχίσει με συνέπεια, τότε οι μέρες ελπίδας είναι μπροστά. Είπε, ακόμη, ότι κατά τη σημερινή συνάντησή του θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τον ρόλο που μέχρι στιγμής μπορεί να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, συνεργαζόμενες.

Συνάντηση Αναστασιάδη- Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη είχε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όπως πάντα, η συζήτηση μαζί του έγινε σε εξαίρετο κλίμα. Ήταν εκτενής και ουσιαστική. Επικεντρώθηκε στο ζήτημα του Κυπριακού. Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατόν. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο. Λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις.Η εποικοδομητική στάση και βούληση της Κυπριακής πλευράς είναι γνωστή και καταγεγραμμένη. Είναι ανάγκη να υπάρξει ανάλογη στάση και από την άλλη πλευρά. Και όταν λέμε από την άλλη πλευρά εννοούμε πρωτίστως την Τουρκία, η οποία ως κατοχική δύναμη μπορεί να επιβάλλει, τελικά, τη βούλησή της στην Τουρκο - Κυπριακή πλευρά. Οι πρακτικές, όμως, της Άγκυρας - όπως αυτές που είδαμε και τις τελευταίες ημέρες - δεν είναι εποικοδομητικές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή