ΔΙΕΘΝΕΣ
27/05/2016 03:39 EEST

Κινδυνεύει η Ισλανδία από τους πολλούς τουρίστες;

cescassawin

Η Ισλανδία μπορεί να είναι μία όμορφη χώρα, αλλά δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει και να απορροφήσει τον μεγάλο αριθμό τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Πέρσι, 1,26 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν το νησί, του οποίου ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 330.000 κατοίκους.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Atlantic, ο μεγάλος αριθμός των τουριστών ευθύνεται εν μέρει στη δημοτικότητα της σειράς Game of Thrones, αφού πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν τα σημεία που έχουν γίνει κάποια από τα γυρίσματα. Η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull, το 2010, έγινε γρήγορα τουριστική ατραξιόν, πράγμα περίεργο αφού όταν έγινε αρχικά η έκρηξη ακυρώθηκαν 107.000 πτήσεις που έρχονταν από Ευρώπη.

eyjafjallajökull

Δεδομένης της δύσκολη οικονομικής κατάστασης που αντιμετώπισε η Ισλανδία το 2008, ο τουρισμός είναι σίγουρα ένα θετικό στοιχείο, οπότε γιατί έχει καταλήξει να επηρεάζει αρνητικά την χώρα;

Αρχικά, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Από τον Ιανουάριο φέτος, η ταξιδιωτική υπηρεσία της Ισλανδίας ανησυχούσε ότι όλα τα καταλύματα της χώρας θα ήταν κλεισμένα για όλο τον χρόνο.

Μπορεί στην πρωτεύουσα να χτίζονται καινούρια ξενοδοχεία, αλλά ο μεγάλος πληθυσμός τουριστών έχει γίνει αφορμή για να επεκταθούν πολλές μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, κάτι που είναι εις βάρος των τοπικών, μικρότερων καταστημάτων. Χαρακτηριστική είναι και η αύξηση που έχουν τα καταλύματα του Airbnb που άγγιξε το 124% φέτος.

iceland

Προβλήματα παρατηρούνται και έξω από την πρωτεύουσα. Τα περισσότερα αξιοθέατα, βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, αφού περιλαμβάνουν ηφαίστεια, καταρράκτες και λίμνες, οπότε, όπως είναι λογικό, δεν υπάρχουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις υγιεινής. Έχουν σημειωθεί και μερικά ατυχή περιστατικά, όπου απελπισμένοι τουρίστες «κάνουν την ανάγκη τους» μέσα σε νεκροταφεία που φιλοξενούν μερικούς από τους πιο σημαντικούς ποιητές της Ισλανδίας ή με τουρίστες που οδηγούν πάνω σε χωράφια και κοιλάδες, καταστρέφοντας τα όμορφα τοπία.

Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, η Ισλανδία έχει έρθει στην εξής δύσκολη θέση. Από τη μία θέλει να μειώσει λίγο το πλήθος του τουρισμού, αλλά δεν θέλουν και να σταματήσουν και τους τουρίστες από το να επισκέπτονται την χώρα τους. Ήδη, υπάρχουν κάποιοι νέοι νόμοι σχετικά με τη διαμονή και το υπουργείο τουρισμού προσπαθεί να διευρύνει τους ορίζοντες των τουριστών και έξω από την πρωτεύουσα.

Πέρα από αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση της Ισλανδία σκέφτεται το ενδεχόμενο να θέσει ένα πλαφόν στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται κάποια από τα αξιοθέατα ή να βάλει έναν «τουριστικό φόρο», για να μαζέψει χρήματα ώστε να επενδύσει σε ακόμα περισσότερες τουριστικές εγκαταστάσεις.