ΔΙΕΘΝΕΣ
27/05/2016 06:49 EEST | Updated 27/05/2016 10:31 EEST

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα. Κατάθεση στεφανιού χωρίς απολογία

ASSOCIATED PRESS
U.S. President Barack Obama lays wreaths at the cenotaph at Hiroshima Peace Memorial Park in Hiroshima, western Japan, Friday, May 27, 2016. Obama on Friday became the first sitting U.S. president to visit the site of the world's first atomic bomb attack, bringing global attention both to survivors and to his unfulfilled vision of a world without nuclear weapons. (AP Photo/Shuji Kajiyama)

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στην Χιροσίμα, 61 χρόνια μετά τη ρίψη ατομικής βόμβας στην περιοχή.

O Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε την Ιαπωνική πόλη σήμερα, Παρασκευή, και κατέθεσε στεφάνι στο Πάρκο Ειρήνης που είναι αφιερωμένο στα θύματα της τραγωδίας. Στην ιστορική αυτή επίσκεψη του στη Χιροσίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίντζο Αμπε.

obama

«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες των επιθέσεων με πυρηνικά όπλα.

«Οι τεχνολογικές πρόοδοι χωρίς αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορούν να αποβούν μοιραίες για εμάς. Η επιστημονική επανάσταση που μας οδήγησε στη διάσπαση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση», είπε.

«Έχουμε κοινή ευθύνη να κοιτάξουμε την Ιστορία κατάματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μην επαναληφθούν τέτοια δεινά», τόνισε, χωρίς όμως να απολογηθεί για τη ρίψη της βόμβας πριν από 71 χρόνια.

Σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου είπαν ότι κύριος στόχος του Ομπάμα στη Χιροσίμα είναι να προβάλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της αμερικανικής ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στα χρονικά. Μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος αγκάλιασε έναν από τους επιζώντες της καταστροφής.

obama

Στις 6 Αυγούστου του 1945, αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο έριξε την περιβόητη πυρηνική βόμβα ουρανίου «Little Boy» στην Χιροσίμα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η πόλη ξαναχτίστηκε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όμως οι συνέπειες της ρίψης της ατομικής βόμβας συνεχίστηκαν, λόγω των ασθενειών που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιενεργά υλικά.

Ουάσινγκτον και Ιαπωνία φαίνεται να προσπαθούν να αναδείξουν την νέα τους συνεργασία και την κοινή τους προσπάθεια στον αγώνα για τον περιορισμό των όπλων ατομικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, η επίσκεψη του Ομπάμα στην Χιροσίμα έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με τους επικριτές να κατηγορούν και τις δύο πλευρές ότι διαγράφουν επιλεκτικά πτυχές της ιστορίας.

Όπως μεταδίδει όμως το Reuters, οι κάτοικοι της Ιαπωνικής πόλης ζητούν μια συγγνώμη από τις ΗΠΑ. «Θέλω ο Ομπάμα να πει “συγγνώμη”. Εάν απολογούνταν, θα μπορούσα να πεθάνω και βρω τους γονείς μου στον παράδεισο ήσυχος», δήλωσε ο 73χρονος Eiji Hattori, ο οποίος ήταν μωρό όταν σημειώθηκε η καταστροφή.

barack obama