ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/05/2016 05:29 EEST | Updated 29/05/2016 05:42 EEST

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας: Πρόταση για πληρωμή των μισών μέσω αύξησης της τιμής της βενζίνης

Sooc

Μια πρόταση που έχει στο τραπέζι, από την αρμόδια ειδική ομάδα εργασίας σχετικά με τα θέματα φορολογίας αυτοκινήτων, όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας είναι να πληρώνεται ένα τμήμα τους- περίπου τα μισά- με εφάπαξ καταβολή, και το επόμενο ποσό να πληρώνεται μέσω βενζίνης, δήλωσε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Εξηγώντας την πρόταση αυτή, σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης, είπε ότι αυτό που προτείνεται είναι να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης κατά κάποια λεπτά, έτσι ώστε αυτοί που κάνουν μεγάλη χρήση βενζίνης να πληρώσουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας, ενώ αυτοί που κάνουν μικρή χρήση γιατί θέλουν το αυτοκίνητο για τις βασικές τους ανάγκες, να πληρώνουν λιγότερα τέλη.

Αυτό, συνέχισε, «θα μας επιτρέψει να βάλουμε πολλά αυτοκίνητα που είναι με κατατεθειμένες τις πινακίδες στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουν στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκίνητα που δεν συμβάλλουν καθόλου, δηλαδή (για παράδειγμα) αυτοκίνητα που διέρχονται από τη χώρα μεταφέροντας εμπορεύματα και μπαίνουν και βγαίνουν και μέχρι τώρα δεν πληρώνανε τίποτα για αυτό το θέμα», ή άλλες περιπτώσεις αυτοκινήτων πχ για τουρισμό κλπ.

Πάντως, όπως υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί και εξετάζεται, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε από τους πολίτες να ελέγξουν αν έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό. «Πολλοί δεν έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, δηλ τον λογαριασμό που θα επιτρέψει μέχρι 1500 ευρώ τον μήνα να μη γίνονται κατασχέσεις για χρέη προς εφορίες, ταμεία κλπ. Ορισμένοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι επειδή έχουν έναν λογαριασμό που είναι μισθοδοσίας δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι τέτοιο, είναι λάθος. Εάν δεν δηλωθεί ένας μόνο μοναδικός ακατάσχετος λογαριασμός, όταν έχεις χρέη στην εφορία και εσύ είσαι δικαιούχος του λογαριασμού, η εφορία θα πάρει τα χρήματα από εκεί μέσα» τόνισε- ενώ επίσης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αργήσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους και να μην αφήσουν να εκπνεύσει η προθεσμία.

Sponsored Post