ΔΙΕΘΝΕΣ
30/05/2016 15:39 EEST | Updated 30/05/2016 16:24 EEST

Ο ακροδεξιός δήμαρχος που θέλει να πάρει την θέση της Λεπέν

PASCAL GUYOT via Getty Images
Mayor of the French city of Beziers Robert Ménard speaks prior to lighting the first of nine lights on the Hanukkah Menorah at the start of the Jewsh festival of Hanukkah at the city hall in Beziers on December 16, 2014. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT (Photo credit should read PASCAL GUYOT/AFP/Getty Images)

Ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης Μπεζιέ είναι μια ακόμα απόδειξη της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ο For Ménard είναι ο άνθρωπος που θεωρεί ότι το «Εθνικό Μέτωπο» της Γαλλίας βρίσκεται στο λάθος δρόμο, όμως για όλους τους λάθος λόγους. Τον Ιανουάριο, κατά την διάρκεια σεμιναρίου για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το «Εθνικό Μέτωπο», ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να γίνει πρόεδρος του κόμματος στην θέση της Μαρίν Λεπέν, την οποία θεωρεί ότι κινείται προς τον... σοσιαλισμό.

Σε πρόσφατη συγκέντρωση υποστηριχτών του κόμματός του, ο ίδιος μίλησε, όπως αναφέρει το Politico, μπροστά σε ένα πλήθος ασπρομάλληδων, καλοντυμένων αντρών, παραθέτοντας τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μία από τις πιο δημοφιλής ήταν η λεγόμενη «ανα-μετανάστευση»: η επιστροφή των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

«Θα έχουμε εμφύλιο πόλεμο», «πρέπει να αυξηθούν οι γεννήσεις, ειδικά των λευκών», φώναζε το πλήθος, το οποίο φαινόταν να διαχειρίζεται με μεγάλη ευκολία ο Ménard.

Ο ίδιος τους είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι υπάρχουν κάμερες ανάμεσα στο πλήθος, για να προσέξουν τα λόγια τους και να μην βγάλουν προς τα έξω ένα... ρατσιστικό προφίλ.

Σε μια εποχή που όλα στρέφονται προς τα άκρα, ίσως να πρέπει να συγκρατήσουμε το όνομα του Ménard που θέλει να γίνει πρόεδρος του «Εθνικού Μετώπου» στην θέση της Λεπέν.